Ga mee op berm-safari

TUITJENHORN/WARMENHUIZEN - Veel bermen in gemeente Schagen worden in de zomer niet gemaaid. Dat lijkt niet zo netjes, maar dat heeft een bedoeling. Bloemen en de kruidachtige planten kunnen groeien en insecten leven daarvan. Samen vormen ze een mini-natuurreservaat. Het aanplanten van verschillende boomsoorten in een kleine omgeving en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers zijn daar ook goede voorbeelden van. Ook dit jaar nodigt gemeente Schagen haar inwoners uit om samen met beheerder Ted op maandagavond 20 of 27 mei op berm-safari te gaan in en om Warmenhuizen. Dit jaar kan men kiezen tussen wandel- of fietstocht. Belangstellenden kunnen gratis meedoen aan de bermsafari.

"We helpen de natuur een handje door ons ecologisch beheer. Als de natuur even de ruimte krijgt, groeien en bloeien kruidachtige planten, die trekken vlinders, bijen en insecten aan die op hun beurt weer kikkers, allerlei vogels en andere dieren aantrekken. Goed voor de biodiversiteit en bovendien mooi om te zien", licht wethouder Hans Heddes toe. "Ook wordt de mens gelukkiger van natuur om zich heen. Dit is wetenschappelijk bewezen door de Wageningen Universiteit."

Maandag 20 en 27 mei neemt beheerder Ted iedereen graag mee op berm-safari. Op maandag 20 mei laat hij tijdens een fietstocht langs verschillende ongemaaide bermen en natuurlijke oevers zien hoeveel prachtige natuur er schuilt in deze schijnbaar rommelige stukjes in woonwijken en langs wegen en fietspaden. De verzamelplaats op maandag 20 mei is om 19.30 uur bij de Sporthal Harenkarspel aan Oostwal 21 in Tuitjenhorn. Op maandag 27 mei neemt beheerder Ted belangstellenden mee tijdens een wandeling in Warmenhuizen. Dan is de verzameltijd ook om 19.30 uur. De verzamelplaats is dan bij de Oude Ursulakerk aan Dorpsstraat 93 in Warmenhuizen.

Deelname is zoals elk jaar gratis, maar aanmelden is wel nodig. Iedereen kan zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.schagen.nl/bermsafari. Ook mindervaliden kunnen mee, als zij van tevoren bellen met Bas Slijkerman via tel. 0224-210400.

Overigens blijft de bestrijding van onkruid langs wegen en tussen stoeptegels wel gewoon doorgaan. Dit doet gemeente Schagen op milieuvriendelijker manier, met heet water, hete lucht en borstels.

Meer berichten