Langer zelfstandig thuis wonen: hoe doe je dat?

Ingezonden

REGIO - Veel mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, maar weten niet altijd even goed wat de mogelijkheden zijn. Dat blijkt uit een enquête die Wonen Plus Welzijn, de gemeente Schagen en Wooncompagnie recentelijk hielden. Daarom organiseren deze partijen in juni en juli drie informatiebijeenkomsten voor bewoners vanaf 65 jaar.

Dit doen zij samen met Mantelzorgcentrum Schagen, de Algemene Ouderenbond en de seniorenadviseurs van Wonen Plus Welzijn. Tijdens de bijeenkomsten krijgen bezoekers informatie en advies op maat. De bijeenkomsten worden gehouden in Petten (18 juni), 't Zand (25 juni) en Callantsoog (2 juli).

Informatiekraampjes

Aan het begin van de bijeenkomsten wordt in het kort vertelt wat de organisaties kunnen betekenen voor mensen die langer zelfstandig thuis willen wonen. Verder stelt de Algemene Ouderenbond zich voor. Vervolgens kunnen bezoekers bij verschillende kraampjes de informatie ophalen waarnaar zij op zoek zijn. Welke hulp is mogelijk? Waar moet ik aan denken als ik zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen? Wat zijn de mogelijkheden binnen mijn eigen of andere woning? Welke partijen kunnen me ondersteunen? Op deze en andere vragen krijgen bezoekers tijdens de bijeenkomsten persoonlijk antwoord.

Informatie op maat

Sigge van der Veek, wethouder Samenleving van de gemeente Schagen, verzorgt tijdens de bijeenkomsten de aftrap. "Het is goed dat mensen weten wat er mogelijk is als ze langer zelfstandig thuis willen blijven wonen", stelt hij. "Er kan namelijk vaak meer dan wordt gedacht. En dat is belangrijk, want hierdoor zijn zij in staat deel te blijven nemen aan het maatschappelijk leven."

Hulp bij klusjes

"Sommige bewoners worden geconfronteerd met het feit dat traplopen steeds moeizamer gaat. Of ontdekken dat het koken niet meer lukt. Het kan ook zijn dat ze ondersteuning willen bij klusjes in en om huis. Of hulp nodig hebben bij het zoeken naar een andere woning. Het is belangrijk dat mensen weten bij welke organisaties zij in deze gevallen terecht kunnen", aldus Esther van Vugt, Welzijnsconsulente bij Wonen Plus Welzijn.

Locaties en data

De eerste bijeenkomst vindt plaats in de Multifunctionele Ruimte in Petten, dinsdag 18 juni, van 15.00 tot 16.30 uur. In 't Zand/Oudesluis zijn geïnteresseerden van harte welkom in de Jonge Prins, dinsdag 25 juni, van 14.00 tot 15.30 uur. De bijeenkomst in Dorpshuis Kolfweid in Callantsoog vindt dinsdag 2 juli plaats , van 15.00 tot 16.30 uur. Tijdens de bijeenkomst in Callantsoog is overigens niet alleen Wooncompagnie, maar ook Woningstichting Den Helder aanwezig.


Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden bij Wonen Plus Welzijn, via telefoonnummer 0224-291042. Aanmelden kan tot twee weken vóór de betreffende bijeenkomst.