Data armoedemonitor helpt gemeente bij minimabeleid

Ingezonden

SCHAGEN - 60% van de huishoudens met een minimum inkomen maakt gebruik van één of meer regelingen die gemeente Schagen speciaal voor de minima heeft. Dat blijkt uit de eerste armoedemonitor die het Research Data Center Schagen (RDC) heeft gemaakt. Sigge van der Veek, wethouder Samenleving: " Door het RDC weten wij nu veel beter hoe groot de groep inwoners is die in aanmerking komt voor een regeling voor minima en hoeveel daar ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Daardoor weten we ook hoeveel inwoners er dus géén gebruik van maken. Als gemeente vinden wij het belangrijk dat inwoners mee kunnen doen aan de samenleving en hier alle kansen voor krijgen. Daarom blijven we ons inzetten om ook de inwoners te bereiken die nu geen gebruik maken van de regelingen."

Het RDC is een samenwerking tussen de gemeente Schagen en het CBS. Het CBS beschikt over inkomensgegevens waarmee het aantal huishoudens met een minimum inkomen volledig in beeld gebracht kan worden. Een gemeente beschikt niet over deze gegevens, maar weet anderzijds wel hoeveel inwoners gebruik maken van bepaalde regelingen. Het RDC heeft de inkomensgegevens van het CBS en de gegevens van de gemeente over het gebruik van regelingen naast elkaar gelegd. Hierdoor kan de gemeente zien hoeveel inwoners van deze doelgroep gebruik maken van de regelingen en hoeveel inwoners niet.

Grote verschillen

In de armoedemonitor is gekeken naar het gebruik van het Kindpakket, Ouderenpakket, collectieve ziektekostenverzekering, Geluksbudget en Bijzondere bijstand. Ruim 900 huishoudens in de gemeente Schagen hebben een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. Daarvan heeft 60% van één of meer regelingen gebruik gemaakt. De verschillen zijn wel groot. Ruim 60% van de huishoudens die daarvoor in aanmerking komt, ontvangt het Kindpakket. Het Ouderenpakket is echter nauwelijks gebruikt. Zo'n 10% van de mensen met een laag inkomen vroeg het Geluksbudget aan. Dit laatste budget is bedoeld voor inwoners die in een isolement verkeren en dit budget gebruiken om weer contacten met anderen op te bouwen, bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging.