Gaülli verzorgt toneellessen in Markt18
Gaülli verzorgt toneellessen in Markt18 ((Foto: JOHAN PRONK))

Met Gaülli het toneel op!

SCHAGEN – Ze heeft een uitstekende relatie met de camera en heeft eigen opvattingen over acteren. Gaülli Stam, geboren en getogen in Schagen, was al heel jong in de ban van de schouwburg en de film. Ze wil haar kennis en ervaring graag overdragen aan mensen, die de roep van het theater horen, beginners en gevorderden.

Via de productiegroep van Jac Nota, een zelf geschreven dramatische monoloog, STK-optredens in het Scagon en op basisscholen en het toenmalig RSG-cabaret kreeg Gaülli al jong de smaak van de bühne te pakken. Het kan best eens een levenslang klinkende lokroep voor haar betekenen.

"Ja, ik heb passie voor film en toneel", vertelt Gaülli. "Ik ben er heel veel mee bezig. Steeds verbeteren, almaar je horizon verbreden." Dat gebeurde ook via opleidingen van het Mediacollege, waar ze na een jaar op de regie-afdeling de filmopleiding koos.

"Het is vooral een kwestie van technisch meedenken. Op het toneel speel je van buiten naar binnen, waarna de emotie vorm krijgt. Voor de camera is het net andersom, van binnen naar buiten dus. Waarbij het steeds de vraag is: wat wil mijn persoon? En wat wil de persoon, die mijn tegenspeler speelt? Een fascinerende bezigheid, met psychologische aspecten. Waarbij het vertrouwen in je tegenspeler, ook in fysiek opzicht, heel belangrijk is. Acteren is ook, misschien wel vooral, samenwerken."

TV-academie

Na haar opleiding had de 24-jarige rollen in Spangas en 'Verkracht of niet'. Ze was te zien in commercials en maakte You Tube-opnames. "Ik wil niet alleen het mooie meisje spelen, er moet meer in de rol zitten. Daarom kies ik ervoor me verder te ontwikkelen. Volgende week begin ik de opleiding aan de TV-academie. Ik wil daarmee meer allround worden."

Het betekent één dag studeren in de week. Er is dus tijd voor meer.

"Inderdaad. Ik geef vanaf 16 september op de Talentenvloer van Markt18 acteerlessen. Het gaat er om de lol van het spelen. In acht lessen gaan we in op de belangrijkste aspecten van het toneelspelen." De lessen beginnen om 19.15 uur en de cursus loopt tot en met 11 november. Daarna volgt 17 november een uitvoering.

Meer berichten