Feestelijke opening nieuwe raadszaal Schagen

Algemeen
Feestelijke opening raadszaal Schagen
Feestelijke opening raadszaal Schagen (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De nieuwe raadszaal in Schagen is zaterdag op feestelijke wijze geopend. De vertrekkende griffier Els Zwagerman en de aanstaande griffier Gert Meijer openden het gordijn waarna de honderd genodigden de vernieuwde raadszaal konden bewonderen en zicht kregen op de Zandtemer harpiste Lillian van Zanten die de opening muzikaal begeleidde.

Paradepaardje van de raadszaal, waarvan de verbouwing 2,5 maand duurde, is het grootse scherm aan de wand. Die bestaat uit zes top of the bill HD-panelen die aan elkaar geschakeld zijn. Je kunt hiermee één beeld creëren of twee losse beelden en daarmee twee sprekers letterlijk belichten. Ook is het systeem digitaal doorgelust waardoor je ook in de foyer het beeld kan zien. Daarnaast kunnen belangstellenden in de gemeente de verwikkelingen in de raadszaal op afstand via een livestream volgen. Bijzonder aan de raadszaal is verder dat het multifunctioneel is ingericht: niet alleen als vergader- maar ook als werkruimte voor ambtenaren en het college van B en W. Verder wil de gemeente de raadszaal en de aanpalende ruimte ook voor andere bijeenkomsten gebruiken. De presentatie van Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, was in dat opzicht een veelbelovende start.

Pleij inspireerde de aanwezigen, allemaal mensen die via hun baan of functie voor hun dorp, wijk of een bepaalde instelling veel contact met de gemeente hebben, met een verhaal over honderd jaar kiesrecht voor vrouwen. Een recht waarvoor de strijd in 1894 begon en definitief in 1922 werd beklonken toen een en ander werd vastgelegd in de grondwet.

Klassieke oudheid

Opvallend aan het betoog was dat veel tegenstand tegen het vrouwenkiesrecht van vrouwen zelf kwam. De ondergeschikte positie van de vrouw blijkt diep geworteld te zijn in onze samenleving en grijpt terug tot de klassieke oudheid toen, aldus Pleij, volgens gangbare overtuigingen 'de koudste man warmer was dan de warmste vrouw'.

De zedelijkheidsnormen die werden gesteld, maakten bovendien dat vrouwen zonder chaperonnes als wild of beter verwoord 'vrij om te pakken' waren. Om de onderdrukking voor vrouwen nog beter te duiden: tot in 1959 moesten vrouwen die trouwden uit overheidsdienst en nu nog is er een strijd gaande voor meer vrouwen in topfuncties van bedrijven.

Burgemeester Marjan van Kampen was zichtbaar trots met de komst van Pleij en de nieuwe raadszaal. "Die voldoet aan de eisen van deze tijd. We kunnen nu weer jaren vooruit."