Kinderen en spectaculaire acts tijdens feest 'Dijk in het Licht' bij afronding dijk
Kinderen en spectaculaire acts tijdens feest 'Dijk in het Licht' bij afronding dijk ((Foto: aangeleverd))

Afronding dijkversterking Den Oever met feest zet 'DIJK in het LICHT'

DEN OEVER - Speciaal ter afronding van de dijkversterking werd donderdag 26 september de 'DIJK in het LICHT' gezet voor én door de inwoners van Den Oever. Twee jaar werk door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Van Oord aan de 900 meter lange Havendijk is afgerond en Den Oever is weer veilig voor de toekomst.

Ruim 100 kinderen liepen in een verlichte stoet van Obs 't Span naar de Havendijk. Nadat hoogheemraad Rob Veenman met prijswinnaar Jan Drenth de nieuwe naam van de brug onthulde: 'De Coupure', barstte het feest los. 500 mensen genoten vanaf de dijk en de nieuwe tribune van verlichte nachtvliegers tot een vuuract, van het lokale Apollo orkest tot de première van de film over de versterking.

De dijk is veilig

Hoogheemraad Rob Veenman: "Ik ben blij dat de versterking succesvol is verlopen en de dijk weer veilig is. In een bijzondere omgeving, met weinig ruimte, is goed naast elkaar gewerkt. Het bedrijfsleven kon doorgaan terwijl het dijkversterkingswerk werd uitgevoerd. Dat kan alleen als je goed blijft communiceren met elkaar."

De dijk is veilig en zorgt ervoor dat inwoners in Den Oever en in het achterland kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Dit lichtjesevenement liet zien hoe de dijk in de toekomst ook gebruikt kan worden. De dijk stond letterlijk in het licht.

Innovatief

De dijkversterking was onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen worden in Nederland de komende jaren versterkt. De Havendijk in Den Oever kan van de lijst af; de dijk is versterkt, de innovatieve getrapte bekleding (die ook dient als tribune) is klaar, de coupure is verhoogd en vernieuwd en de brug over de coupure is geplaatst. De dijk is voor nu weer veilig voor de toekomst.
HHNK blijft de dijk beheren, het werken aan de dijken is nooit af.

Meer berichten