Wethouder Hans Heddes neemt de nieuwe afvalbakken in gebruik.
Wethouder Hans Heddes neemt de nieuwe afvalbakken in gebruik. ((Foto: aangeleverd))

Nieuwe afvalbakken in gemeente Schagen

SCHAGEN - Wethouder Hans Heddes nam op donderdag 10 oktober de nieuwe afvalbakken voor klein afval, frituurvet en kleine elektrische apparaten in Waarland officieel in gebruik. Al deze spullen bevatten waardevolle grondstoffen. Door ze apart in te leveren zijn deze grondstoffen goed te recyclen. "Door deze nieuwe bakken maken we het onze inwoners nog makkelijker om dit soort spullen apart in te leveren zodat de grondstoffen weer voor andere dingen gebruikt kunnen worden. Gooi ze daarom niet weg in de grijze container, maar lever ze in bij de multi-mini-bak in jouw omgeving," aldus wethouder Hans Heddes.

In Schagen, Warmenhuizen en Waarland staan nieuwe bakken: de multi-mini-bak. In deze bakken kunnen inwoners klein afval inleveren, bijvoorbeeld lege batterijen, kapotte lampen of oude CD's. Bij de multi-mini-bak staan ook nieuwe afvalbakken voor frituurvet en kleine elektrische apparaten. De bakken staan bij het Makadocentrum Schubertstraat in Schagen, Doorbraak Warmenhuizen, bij Albert Heijn en Molenzicht Waarland, bij Deen.

Wat mag in de bak?

In de multi-mini-bak mogen lege batterijen, spaar- & Ledlampen, cd's/dvd's, telefoons, adapters en inktcartridges worden ingeleverd. De container voor frituurvet en olie mag gebruikt worden voor frituurvet of –olie en bakresten. De restjes graag in een fles of jerrycan aanleveren. In de container voor kleine elektrische apparaten mag gebruikt worden voor bijvoorbeeld de oude elektrische tandenborstel, kapotte föhn of een scheerapparaat.

Waarom is beter afval scheiden nodig?

In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval dan nog maar 100 kilo per persoon per jaar zijn. Op dit moment bestaat een groot deel van het restafval nog uit materialen die in de nieuwe bakken ingeleverd mogen worden. Door dit afval beter te scheiden daalt het gewicht van het restafval en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten.

Meer berichten