De Haler Waterfeesten, eens een groot kermisevenement, werden bezocht door honderden toeschouwers.
De Haler Waterfeesten, eens een groot kermisevenement, werden bezocht door honderden toeschouwers. ((Foto: Niestadt Beeldbank))

Historische filmbeelden Schagen in Zijper museum

SCHAGERBRUG – De Schagerweg kleurt geel-rood aanstaande zondag 10 november 13.00 en 15.00 uur, in levende beelden. Dan zijn in het Zijper Museum vijf historische Schager films te zien met unieke opnames uit een rijk verleden.

Het Zijper Museum presenteert Hans Ratelband als regisseur. Het wordt smullen, zeker voor een ieder, die zich Schagenees voelt. Of dierbare herinneringen heeft van de stad.

Hans Ratelband kreeg via Cees Boontjes, inderdaad de voetballer met meer dan alleen regionale bekendheid, vijf films toegespeeld met prachtige beelden. Ratelband heeft dit fraais aangevuld met muziek en mooi fotomateriaal uit de Niestadt-beeldbank.

Wat staat er op het menu? Laten we van wal steken met de Haler Waterfeesten, in het verleden hét feest rond de Schager kermis, op het land van Ko Vader. Tja, die kermis, waar ooit de populaire steprace ontstond met een geintje in Piet Pann, met een tocht door de Noord-Hollandse steppen richting Volendam voor het voetbalduel Volendam-Heracles. Peter Miedema en Karel Dekker, de bedenkers van dit fraais, zijn zondag in het museum om over het een en ander te verhalen.

Wat is geweest en niet meer terugkomt, is ook in beeld gevangen. Zoals de afbraak van café De Beurs aan de Markt, nu de plek waar Stiel is gevestigd. En de afbraak van de Nieuwstraat-oude-stijl.

Er is daarnaast royaal ruimte voor hét kunststukje van toen in het kleine Schagen: de bouw van de Spartahal onder de bezielende leiding van Gert Boontjes, de vader van Cees. Tientallen Schagenezen zijn talloze uren doende geweest het monument van nijvere vlijt en royale hand van vele leden van de toenmalige voetbalclub tot stand te brengen.

Entree: vier euro inclusief een bezoek aan het museum. Reserveren: info@zijpermuseum.nl

Meer berichten