De oorsprong van de kerstkaart

Algemeen
Merry Christmas and a happy new year!
Merry Christmas and a happy new year! (Foto: Marleen Kuipers)

In 2017 werden nog zo'n 85 miljoen kerstkaarten verstuurd in Nederland. Een kerstgroet uitbrengen is iets dat Nederlanders nog altijd massaal doen. Een bijna vanzelfsprekende gewoonte. De verzending van wenskaarten rond de feestdagen zorgt voor topdrukte bij postbedrijven, maar waar komt deze traditie nou precies vandaan?

'Hier begon de sneeuwbal pas echt te rollen'

'Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar', luidt vaak de titel van een typische kaart die we rond Kerstmis in de brievenbus krijgen. Een kerstgroet en wensen voor het nieuwe jaar. We rekenen er zo'n beetje stiekem op dat we allemaal wel zo'n kaartje krijgen, toch? Uit onderzoek blijkt dat we steeds minder (offline) kaartjes versturen. In 2005 werden nog zo'n 200 miljoen kaarten verstuurd, dat is dus meer dan gehalveerd. Het is overigens wereldwijd gebruikelijk om familie en kennissen een kerstkaart te sturen.

Oorsprong

Een kerstgroet uitbrengen is niet iets van de afgelopen eeuw. In de Middeleeuwen werden al houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen aangeboden aan naasten. Het verzenden van een groet stamt uit 1843 toen de Engelse tekenaar John Callcott Horsley de eerste kerstkaart maakte met de tekst 'A Merry Christmas and a Happy New Year to You'. Omstreeks 1875 begon Duits drukker Louis Prang met het massaal produceren van kerstkaarten in Amerika. Hier begon de sneeuwbal pas echt te rollen. In Nederland bood boekhandelaar Koster uit Amsterdam als eerste partij wenskaarten aan vanaf 1873. Sindsdien is 'de kerstkaart' niet meer weg te denken in de maatschappij. Alhoewel, hoe lang gaat de fysieke kaart het nog volhouden?