D@gh@p presenteert 'Annie M.G. op de Soestdijk' in het Scagon.
D@gh@p presenteert 'Annie M.G. op de Soestdijk' in het Scagon. ((Foto: aangeleverd))

Ook de koningin at spruitjes

SCHAGEN – De harde waarheid en de leugen liggen ook in paleizen vaak in elkaars verlengde. Juliana kon erover meepraten. Maar ook in het trieste kan een glimlach tot wasdom komen. Humor is immers de lach door de tranen heen. Toneelgroep D@gH@p levert daarvan de komende weken in het Scagon met 'Annie M.G. op de Soestdijk' het levende bewijs.

We schrijven de jaren vijftig. Koningin Juliana heeft nog slechts vage herinneringen aan de zoete smaak van romantiek. Gebedsgenezeres Greet Hofmans had de benen moeten nemen. Er is tumult te over. Toneel biedt troost: onze vorstin vindt zich terug in een eigen toneelgroepje.

Dit is het gegeven voor een toneelstuk in een toneelstuk. Met veel humor en hier en daar de dubbele tong van het leven.

Jongste toneelgroep

D@gH@p is de jongste toneelgroep in Schagen. Ontstaan in Piet Pann, weet regisseur Greetje Danner. "We hebben een hele tijd gebrainstormd over de naam. Het moest iets geks worden. Als groep zaten we vaak bij Piet Pann, waar je de bekende daghap hebt. Nadat we daar weer eens hadden gegeten, viel het kwartje. Later bedachten we dat de naam ook een moderne uitstraling moest hebben. Vandaar de @."

Recordaantal bezoekers

Het eerste toneelstuk van het initiatief, dat inmiddels in een stichtingsvorm is gegoten, werd een ongekend succes: Herfst in Schagen, met Greetje Danner als regisseur en Jan Slijkerman en Ruud Benard als spelers, werd door een recordaantal mensen bezocht. Het stuk draait nog steeds.

Greetje Danner: "Dat hadden we natuurlijk nooit bedacht. Maar het is heerlijk. Annie M.G. is ook een fantastisch stuk, maar ik heb het nu wat anders aangepakt. In plaats van twee mannen staan er zes vrouwen op het toneel. Debutante Sonja Kuijt, Anita Samplonius, Babette Groot, Joke van Rijn, Ingeborg Kramer en ik. Een leuke groep, met een jong talent en minstens vier vrouwen, die een natuurlijke aanleg combineren met een rijke ervaring."

Première

De première van het blijspel met serieuze randjes 'Annie M.G. op Soestdijk' is zaterdag 30 november (20.15 uur) in het Scagon. Verdere voorstellingen: de zaterdagavonden 9/12 en 16/12 en de zondagmiddagen 1/12, 8/12 en 15/12 (begin 14.30 uur). Entree: 13,50 euro (tot twaalf jaar: een tientje). Reserveren: www.scagontheater.nl.

Meer berichten