'Je moet het wel simpel houden, want ze hebben er niets'

Algemeen
Els Ligthart brengt onder andere brillen, hoortoestellen en meloenzaden naar Vietnam.
Els Ligthart brengt onder andere brillen, hoortoestellen en meloenzaden naar Vietnam. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WARMENHUIZEN - Ze gaat er al een aantal jaren naartoe: Vietnam. Els Ligthart is daar een aantal projecten gestart en bij haar volgende reis start ze een nieuw project: het planten van meloenen. Ze vraagt zoveel mogelijk mensen in haar omgeving om een beetje bij te dragen. En dat kan heel eenvoudig.

Els Ligthart brengt brillen, hoortoestellen en meloenzaden naar Vietnam

Om de mensen daar te helpen, vraagt zij mensen hier om brillen in te leveren bij Walter Optiek in Warmenhuizen (Dorpsstraat 142). Deze verzamelde brillen neemt ze mee naar de tehuizen die ze bezoekt. De mensen daar zijn er enorm blij mee.

Dovenschool

En dat is niet het enige waar ze mee bezig is. Ze heeft een groot netwerk opgebouwd met contacten die verschillende inzamelingsacties voor hun rekening nemen. Zoals de importeur van Starky/Audifon, die ingeleverde hoortoestellen voor haar inzamelt. Daarmee gaat Els naar een dovenschool. "Ik heb daar een rondleiding gehad en het is daar heel anders dan hier. Ze doen wat ze kunnen, maar het is niet veel. Gelukkig heb ik een mevrouw gevonden die de hoortoestellen gratis voor de gebruikers afstelt."

Meloenen planten

Haar nieuwe project is het planten van meloenen. "De kinderen in de tehuizen daar krijgen te weinig vitaminen. Ze hebben daar geen pilletjes om het tekort aan te vullen. Daarom neem ik meloenzaden mee. Samen met de mensen en kinderen daar gaan we deze planten en proberen ze te laten groeien. Als het lukt, en ze kunnen meloenen oogsten, kunnen de kinderen daarvan genieten en krijgen ze tegelijkertijd vitaminen binnen."

Dit lukt haar niet alleen, ook bij het tehuis heeft ze een Engels sprekend contactpersoon gevonden die haar graag helpt. En de nonnen die in de tehuizen werken geeft ze ook zaad. "Zij kunnen dat uitdelen aan de mensen die ze kennen, zodat meer mensen meloenen kunnen planten en oogsten. Als het dit jaar goed gaat en resultaat heeft, neem ik volgend jaar opnieuw zaad mee."

Vrijwilliger in Azië

Dat Els in Vietnam terecht gekomen is, heeft ze te danken aan haar dochter. Die is nu 27, maar toen ze 18 was, vatte ze het plan op om vijf maanden naar Azië te gaan. De laatste maand zou ze in Bali en Lombok doorbrengen. "Ik vroeg haar of ik die maand langs kon komen en dat vond ze prima. Ook speelde ik al langer met het idee vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, dus ik nam me voor dat niet in Afrika, maar in Azië te doen!" Via de organisatie in Zwijndrecht 'Vrijwillig Wereldwijd' vond ze een plek. Els vond het heel relaxed daar in Azië. Ze ervoer de mensen als heel vriendelijk en gastvrij. "De mensen werken zich er de pleuris, maar het levert ze zo weinig op ..."

Een betere toekomst

De eerste twee jaar ging Els samen met haar dochter, ze vertrok steeds in december, voor een week of vijf. "Maar nu regel ik het allemaal zelf. Dit jaar vertrek ik eind december, de 29e. Samen met fysiotherapeut Kirsten Ursem. Eerst gaan we naar Ho Chi Min en bezoeken daar een gepensioneerde schooljuffrouw die lesgeeft aan kinderen in haar buurt. Haar sponsor ik en een aantal vrienden en familie met schoolgeld voor de kinderen. Door haar lessen krijgen de kinderen kans op een betere toekomst." Daarna gaan ze met de bus naar Can Tho en bezoeken daar een tehuis, waar Els elk jaar naartoe gaat. Kirsten gaat daar met de verzorging aan de slag en geeft hen adviezen hoe ze de kinderen beter kunnen oppakken en neerleggen en hoe je ze tegen kussens kunt leggen. Kussens die ze ook zelf kunnen maken. "Je moet het wel simpel houden, want ze hebben er niets."

Veertig kilo extra

Vandaar dat zij er ieder jaar naartoe gaat met een paar grote koffers. Ik vlieg met Emirates en van hen heb ik toestemming gekregen om veertig kilo aan spullen mee aan boord te nemen. Fantastisch toch! Nu maar hopen dat veel mensen nog brillen en hoortoestellen inleveren, zodat ik die naar de mensen daar kan brengen." Mocht er meer dan veertig kilo aangeleverd worden, dan is dat geen probleem. Door haar contacten met de Vietnamese gemeenschap in Eindhoven, wordt door hen geregeld dat mensen die die kant op gaan, in ieder geval 2 kilo aan brillen kunnen meenemen.