Hervormde kerk.
Hervormde kerk. (Gemeente Schagen)

Restauratie Zijper kerkdaken voltooid


SCHAGEN - Stichting De Zijper Kerken nodigt wethouder Beemsterboer uit op maandag 9 december om twee Zijper kerken te bezichtigen. De daken van de Zijper kerken zijn gerestaureerd. Dit kon met subsidie van de gemeente Schagen en de provincie.

Het zijn de daken van kerken in Burgerbrug (Burgerweg 60) en Sint Maartensbrug (Grote Sloot 233). Beide kerken zijn een Rijksmonument. Er was door de jaren heen een restauratieachterstand aan de daken ontstaan. De Stichting heeft een abonnement op de Monumentenwacht Noord-Holland, die jaarlijks de gebouwen inspecteert op de restauratie- en onderhoudsstaat. Hieruit bleek dat de daken van de kerken in Burgerbrug en Sint Maartensburg gerestaureerd moesten worden. Het gemeentebestuur wil deze kerken in stand houden, omdat ze waardevol zijn voor behoud van het erfgoed. Tevens spelen de kerken een belangrijke rol in de dorpen.

De Stichting Zijper Kerken is eigenaar van in totaal drie Nederlands Hervormde kerken. Dit zijn de kerkjes in Burgerbrug, Sint Maartensbrug en Schagerbrug. De stichting is verantwoordelijk voor het onderhoud van de constructie en de buitenzijde van de kerkjes. Andere stichtingen zijn verantwoordelijk voor de staat van de binnenkant en activiteiten in de kerken. Ook organiseren zij activiteiten in deze kerken. Daarmee blijven de kerken onderdeel van het plaatselijke dorpsleven. Wethouder Beemsterboer: "Dankzij de inzet van de Stichting Zijper Kerken kunnen de inwoners van Burgerbrug en Sint Maartensbrug dat gevoel van thuiskomen blijven ervaren als ze hun kerktoren aan de horizon zien opdoemen. Ik ben benieuwd naar het resultaat van het vele werk dat daaraan is verricht."

Na de geslaagde restauratie kunnen de kerken weer jaren voort en beter in stand gehouden worden. Regelmatig onderhoud heeft altijd de voorkeur boven eenmalige restauraties. Voor de dakpannen is gekozen voor een pan die past bij de monumenten. De Stichting de Zijper Kerken is vol trots over de afgeronde restauratie en wil dit graag aan wethouder Beemsterboer laten zien.

Yvette van der Does
Meer berichten