'Talloze kinderen hebben op onze ijsbaan leren schaatsen'

Algemeen
Volop schaatsplezier op de ijsbaan in Schagen.
Volop schaatsplezier op de ijsbaan in Schagen. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

SCHAGEN - Waar het vooral om gaat, is het sociale aspect, zo verwoord Ron de Bruin van de Stichting Schagen on Ice het bestaansrecht van de ijsbaan. En natuurlijk het enthousiasme waarmee een grote groep vrijwilligers ieder jaar opnieuw de ijsbaan opbouwt. Ook dit jaar staat de baan weer te pronken in het centrum van Schagen en worden er diverse activiteiten georganiseerd om aan mee te doen.

Stichting Schagen on Ice bevordert de ijssport

Schagen on Ice wordt georganiseerd door de stichting Schagen on Ice, die zich het bevorderen van de ijssport tot doel heeft gesteld. "Talloze kinderen hebben op onze ijsbaan leren schaatsen", meldt Ron trots. "Zeker de laatste jaren, waarin ijs op de sloten niet zo vanzelfsprekend is. Dit jaar zijn er wederom een tweetal ijsclinics voor de jeugd op de ijsbaan, georganiseerd door Schaatsclub Zwanenwater. De clinics zijn gepland op zaterdag 28 december en vrijdag 3 januari. Geheel gratis. Iedereen kan gewoon komen en meedoen."

Ouders zijn van harte welkom om te kijken, terwijl de kinderen rondjes draaien, of kunnen ondertussen boodschappen doen, of in de gelegenheden op het plein zelf even rustig ontspannen met een hapje of een drankje. Bij de ijsbaan zelf zijn eventueel een kopje koffie, chocolademelk, limonade en chips verkrijgbaar.

Curling en Slee-in

Dit jaar zijn er twee curling competitie-avonden. Zaterdag 21 en zaterdag 28 december, welke is gesponsord door EP Beerepoot. "Voor de 28e hebben we genoeg aanmeldingen, dat wordt vast ook een spannende en sportieve avond."

Voor de kleintjes is er peuterschaatsen op de zondagochtend 29 december en 5 januari tussen 10 en 12 uur en vrijdagavond 27 december en 3 januari branden de discolampen en is er muziek tijdens het discoschaatsen. Als klap op de vuurpijl kan je tijdens de Slee-in, zondag 29 december, tussen 19.00 en 21.00 op je slee genieten van een fijne bioscoopfilm.

Pittige klus

Dat de ijsbaan er ieder jaar weer komt, is mede te danken aan de vrijwilligers. "We hebben een kerngroep van vrijwilligers, sommigen zitten er al bij vanaf het begin, meer dan tien jaar. Die hoef je niets meer uit te leggen, ze weten van de hoed en de rand." Natuurlijk mogen er altijd wel een paar bij, want de op- en afbouw is een pittige klus. Daar zijn ze wel een aantal dagen mee bezig. "De ijsbaan is in eigen beheer, met koelinstallatie en meer. Ze zetten de apparatuur neer, de tent, doen de aankleding binnen, zorgen dat de balie er staat, de verlichting en het geluid geregeld is en daarna kan de ijsvloer erin. Tenslotte worden alle sponsorborden opgehangen." Als dank wordt er elk jaar een vrijwilligersavond georganiseerd, waar iedereen gezellig samen komt eten en drinken. Dit jaar gebeurt dat de dag voor de smelt.

Het bestuur zorgt ervoor dat alles in goede banen geleidt wordt. Naast Ron zijn er nog 10 bestuursleden, die allen lid zijn van een commissie: de vrijwilligers-, sponsor-, technische, evenementen-, en marketing en PR-commissie. Ze komen in februari al samen om de gang van zaken van het afgelopen jaar te evalueren en starten medio april, mei met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar.

Zondag 5 januari is de laatste dag dat de ijsbaan open is, tot 17.00 uur, en staat het smeltfeest gepland. Die dag komen lokale artiesten uit Schagen zingen en optreden. Na 17.00 uur gaat de koelinstallatie uit en is het afwachten tot het ijs gesmolten is. "We hopen op een graad of 10, 12, dan gaat het hard."

Openingstijden

De ijsbaan is iedere dag geopend van 10.00 uur tot 20.00/21.00 uur. Tijdens de kerstvakantie gelden aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor op de site www.schagenonice.nl.

De toegangsprijs bedraagt €6,- inclusief schaatsen in bruikleen. Wie vijf weken lang onbeperkt wil schaatsen op de ijsbaan, kan voor € 60,- een persoonsgebonden passe-partout kopen. Deze zijn alleen online verkrijgbaar.