'Terug naar de natuur en een beetje boeren'

Algemeen
Wijngaard Stichting Avendorp team. Vlnr: Bas Westenenk, Erik de Vries, Nick Zonneveld, Kai Zonneveld, Koen Zwaan.
Wijngaard Stichting Avendorp team. Vlnr: Bas Westenenk, Erik de Vries, Nick Zonneveld, Kai Zonneveld, Koen Zwaan. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - "Het idee om een wijngaard te beginnen, kwam van mijn broertje Kai", vertelt Nick Zonneveld. "Samen met Koen Zwaan had hij dit plan bedacht en ze kwamen naar me toe met de vraag of ik mee wilde doen. Het leek me heerlijk om weer meer terug naar de natuur te gaan en een beetje te boeren."

Wijnstokken adopteren bij Stichting Wijngaard Avendorp

Samen gingen ze op zoek naar een stuk grond. Via een kennis kwamen ze een mooi perceel tegen in Schagen. Voor extra mankracht vroegen ze Bas Westenenk en Erik de Vries er nog bij. "Erik is uitvoerend, hij is heel handig, houdt van wijn en aanpakken. Bas heeft met veel bevlogen passie wijn geschonken bij enkele restaurants. Hij heeft veel kennis van wijnen."

Proces van aanleg

Toch is de aanleg van een wijngaard hele andere koek, dat heeft nog niemand van hen gedaan. Vandaar dat twee van de vrienden nu gestart zijn met een cursus. "Zij worden de komende jaren begeleidt door de Nederlandse Vereniging van Wijnboeren. Ze leren over het proces is van aanleg en opstart van een wijngaard en krijgen tips hoe ze dit het beste aan kunnen pakken." Daarnaast zijn de mannen allemaal bezig met research om kennis over wijngaarden onderhouden op te doen. Ook voeren ze gesprekken met meerdere Nederlandse wijnboeren.

Het is een lang traject. "Het duurt drie jaar, na het planten van de ranken, voor we een eerste oogst kunnen plukken. Dat betekent dat we genoeg tijd hebben om ons het wijnboeren eigen te maken."

Crowdfunding

Vanaf het begin hebben de vrienden al afgesproken dat deze wijngaard geen commercieel bedrijf wordt. "Dit is onze passie. We willen er mensen bij betrekken die ook van wijn houden, daarom hebben we er een stichting van gemaakt, Stichting Avendorp." De Stichting heeft daarom een crowdfunding opgezet. Mensen kunnen voor 100 euro een wijnrank adopteren voor 5 jaar. Hiervoor ontvangen ze bij elke succesvolle oogst één fles wijn per geadopteerde wijnstok.

Drie druivenrassen

"De crowdfunding verloopt goed. Van de 500 beschikbaar gestelde wijnstokken is nu dertig procent verkocht. Met het geld dat dit opleverde hebben we nu genoeg geld voor de aanschaf van de planten, de speciale cortenstaal-palen (speciale stalen palen die aan de buitenkant verroesten en binnenin goed blijven), die mooier passen in de omgeving. We hebben trouwens gekozen voor drie druivenrassen; de Johanniter (wit), Regent (rood) en Gelbert Muskateller (wit muskaat). Om het risico te spreiden en tussen rassen te kunnen combineren."

Oogstfeest en proeverij

Tijdens de voorbereidingen, komen de vrienden regelmatig bij elkaar. Ze zien elkaar elke twee weken tijdens een vergadering en hebben dagelijks contact over lopende zaken. Op dit moment is het nog veel regelwerk. "Maar in mei beginnen we met de aanplant, dan zitten we in de weekenden wel veel op het perceel, ook voor het onderhoud. Voor het grootste deel doen we alles zelf. Maar de mensen die geadopteerd hebben krijgen elk jaar een uitnodiging voor het oogstfeest en de proeverij." Daarbij willen ze speciale vrijwilligersdagen organiseren om op het perceel aan de slag te gaan, onkruid te wieden, snoeien enzovoort. "En dat is ook waarom we het doen, het is heerlijk om met je laarzen aan in de klei te staan en met planten bezig te zijn."

Wie een wijnstok wil adopteren, kijkt op de site www.avendorp.nl.

Impressie Wijngaard Avendorp Schagen.