Jhanna Houweling en Wivineke van Groningen begeven zich op Glad IJs.
Jhanna Houweling en Wivineke van Groningen begeven zich op Glad IJs. ((Foto: aangeleverd))

'Glad IJs' biedt visie op het leven

SCHAGEN - Niets is wat het lijkt. Je wordt er gelukkiger van als je die wijsheid hebt omhelsd. Dat is de essentie van 'Glad IJs', het toneelstuk waarin vooroordelen een fikse oorvijg krijgen. Zondagmiddag 19 januari (15 uur) in het Scagon te zien.

Als 'Glad IJs' over een paar maanden in de een of andere talkshow voorbij komt, zullen velen reageren met 'Wow, interessant. Dat had ik graag willen zien.' Het gaat namelijk over grensverleggende visies op het leven.

Schrijfster en actrice Jhanna Houweling legde de basis voor Glad IJs in haar lezingen: 'Kijken met andere ogen'. En die andere ogen zijn heel erg op 'ik' gericht. "De oplossingen in het leven liggen bij onszelf. Te vaak wanen mensen zich het slachtoffer. Zo ontzettend nodeloos. Want de mens is, en dat kunnen we wetenschappelijk onderbouwen, ontzettend sterk. Al moet je dat ook relativeren. Als de mens vijf jaar zou bestaan zonder de natuur, is de wereld verloren. Andersom: als de mens van de aardbol zou verdwijnen en we houden de natuur over, dan hebben we na vijf jaar een prachtige aardbol. Maar dat terzijde. Wij geloven dat we anders moeten denken, anders met elkaar moeten omgaan, als we een mooie wereld willen krijgen. Zelfreflectie is daarbij een sleutelwoord."

Theatermaakster Houweling speelt het stuk samen met de ook bekende actrice Wivineke van Groningen. Zij was onder meer te zien in Medisch Centrum West. Van Groningen speelt sinds 2017 de rol van koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje.

Glad IJs, zondag 19/1, 15 uur Scagon. Entree: vijftien euro: www.scagontheater.nl

Meer berichten