(Foto: aangeleverd)

'Voor de hond is snuffelen een krantje lezen'

Cora Ouderling kijkt naar de hondentaal. Elke maand organiseert zij in een sociale themawandeling voor baasjes met honden. Kleinschalig, want als er honden zijn met een hulpvraag, dan wil ze daar graag met voldoende aandacht naar kunnen kijken.

Elke maand een sociale themawandeling voor baasjes met honden

Tijdens de wandeling verzorgt Cora altijd een snuffelactiviteit. Ze laat daarmee zien dat je geen uren hoeft te lopen met de hond om deze moe te maken. "Het talent van de hond is natuurlijk zijn neus. Daarmee ontdekt hij de wereld. Tegenwoordig valt er weinig meer te jagen, omdat deze oerdrift van ze afgenomen wordt. Ze krijgen hun eten voor hun neus gezet en hoeven er niet meer voor te werken. Daarbij krijgen ze via het snuffelen allerlei informatie binnen, daarom ruiken ze graag aan palen en op andere plekken. Maar ze krijgen daar niet vaak uitgebreid de tijd voor tijdens een wandeling. De eigenaar wil vaak graag snel verder en trekken de hond weer snel mee."

Snuffelen is krantje lezen

Volgens Cora kan je soms beter een snuffelactiviteit van tien minuten doen dan een rondje lopen. "Voor de hond is het snuffelen een krantje lezen. Door het snuffelen activeer je de hersenactiviteit. Het is zijn moment en belangrijk dat hij er de tijd voor krijgt om hiermee de omgeving echt zelf te ontdekken."

Snuffeltuin

Cora gebruikt van een specifieke opzet. Elke hondeneigenaar begint met zijn hond helemaal in zijn eigen ruimte en tijdens de wandeling en oefeningen komen ze steeds dichter bij elkaar. De vorige wandeling realiseerde ze voor de deelnemers een heuse Snuffeltuin.

"Daarin deden we heel wat snuffelactiviteiten. De honden kregen negen verschillende uitdagingen waarbij ze helemaal zelf een hondensnoepje moesten ontdekken." Zo was er bijvoorbeeld een PVC-buis waarin iets lekkers lag. En ook op andere plekken waren hondensnoepjes verstopt. Voor de eigenaren was het soms erg lastig om helemaal niets te doen. Niet lokken, niet stimuleren, even de controle loslaten en gewoon met een slappe lijn de hond zijn gang te laten gaan.

220 miljoen reukcellen

"Ze willen toch graag de hond helpen. Voor je het weet helpen ze de hond door aan te wijzen: hier ligt nog wat. Maar een hondenneus heeft ongeveer 220 miljoen reukcellen, tegenover 10 miljoen van de neus van een mens. Ze komen er echt wel achter. Na deze oefeningen zijn ze helemaal gevloerd, het kost een hond veel energie om op deze manier op zoek te gaan. Daarom moet je met snuffelen ook eenvoudig beginnen en de neus- en hersenactiviteit echt trainen."

Hondentaal

Vandaar dat Cora graag mensen anders leert wandelen met de hond. Naast het snuffelen kijkt ze tijdens de wandeling goed naar de honden en hun hondentaal. Ze kan veel aan een hond aflezen en benoemt wat ze ziet gebeuren bij de honden. Soms hebben ze een hele subtiele manier om te laten zien wat er aan de hand is. "Ik help de eigenaren de kalmerende of stress-signalen van hun hond te leren lezen. Een hond geeft echt wel aan waar hij behoefte aan heeft. Ik laat hen zien wat hun hond hen laat zien."

Aanmelden om mee te wandelen kan via Cora's Facebookpagina perrocorazon (Dit betekent: hart voor honden.)

Meer berichten