Colin Stolwijk maakt indruk
Colin Stolwijk maakt indruk ((Foto: PR))

Autovakmeester Schaap Mach maakt indruk tegen oud-landskampioen

BUNSCHOTEN- Het was Goliath tegen David in de schaaktoren van de landskampioen schaken van 2013. In Bunschoten, in de schaakburcht van En Passant, toonde Autovakmeester Schaap Mach andermaal welke stappen de club de afgelopen jaren heeft gezet. Tot in extremis bleef de aanhang van de thuisclub in onduidelijkheid of de topfavoriet wel zou doordringen tot de laatste zestien van het landelijke bekertoernooi. Dat lukte uiteindelijk wel, want de Schager vereniging, die in competitieverband maar liefst vier klassen lager uitkomt dan En Passant, verloor met 2,5-1,5.

Uitgerekend Colin Stolwijk, de man in vorm die in november in de competitie nog grootmeester Daan Brandenburg had verslagen, moest als enige bij Autovakmeester Schaap Mach het moede hoofd buigen. In een partij die lange tijd gelijk opging kwam hij na ruil van de dames langzamerhand in de problemen tegen nationaal meester Henk Vedder. Al toonde de Heerhugowaarder tot in de absolute slotfase wederom zijn taaiheid en kreeg hij, terwijl zijn laatste seconden op de schaakklok wegtikten, nog een remisekans. Die miste hij en met twee pionnen meer haalde Vedder de buit binnen.

De topploeg ontsnapte al eerder, want gelegenheidskopman Enrico van Egmond had tegen de sterke Jan-Willem van de Griendt na een wild-westpartij de winnende op de spreekwoordelijke schoen. In plaats van een gecontroleerde zet offerde de man uit Anna Paulowna 'het hele huis'. De zwarte koning werd daardoor inderdaad uit zijn veilige hoekje geblazen maar mat bleek er net niet in te zitten. Kevin Tan speelde namens Autovakmeester Schaap Mach ook remise, na een evenwichtige partij. En ook de vierde man bij de Noordkop-formatie, Tjark Vos, remiseerde maar ook bij hem zat er meer in nadat hij in de opening een dame tegen een toren en loper won. Vos speelde echter onnauwkeurig en mocht uiteindelijk blij zijn met de puntendeling. Zoals Mach uiteindelijk ook niet ontevreden was. ,,We hebben verloren maar wel getoond hier dat we geen koekenbakkers zijn", aldus Van Egmond.

Meer berichten