(Niestadt Beeldbank/Zijper Museum): In de 'hongerwinter' kwamen velen uit de Randstad eten halen in noordelijk Noord-Holland.De boerderij was ten tijde van de oorlog in het bezit van Fam. J.J. Groot, en nu nog steeds in het bezit van zijn nazaten.
(Niestadt Beeldbank/Zijper Museum): In de 'hongerwinter' kwamen velen uit de Randstad eten halen in noordelijk Noord-Holland.De boerderij was ten tijde van de oorlog in het bezit van Fam. J.J. Groot, en nu nog steeds in het bezit van zijn nazaten. ((Foto: aangeleverd))

Zijper Museum Ode aan verzet

SCHAGERBRUG - Het Zijper Museum staat dit jaar in het teken van '75 jaar bevrijding'. Aanstaande zondag 26 januari worden met diep respect de exposities Engelandvaarders en Hongerwinter geopend. Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur.

Engelandvaarders, het waren de mannen en vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied ontsnapten om, met name vanuit Engeland, actief aan het verzet mee te doen. Jan Bellis uit Petten hielp ze daarbij. Hij werd echter gearresteerd en overleed december 1942 in concentratiekamp Buchenwald. Zijn kleinzoon Jan Bellis (Callantsoog) opent zondag 26 januari de expositie in het Zijper Museum.

Verzetsheld

Jan Bellis is een verzetsheld. Samen met zijn vrouw Grietje, zoon Arie en broer Gerrit zette hij via de Hondsbossche Zeewering een vluchtweg naar Engeland op. Petten werd hiermee een van de vertrekpunten voor de Engelandvaarders. Het duurde zeven maanden voor Jan werd gearresteerd en onrechtmatig veroordeeld.

Na de officiële opening van Jan Bellis is de expositie Engelandvaarders het gehele jaar in het Zijper Museum te zien. Het museum is zondag- en maandagmiddag (12-16.30 uur) open. Entree: 4 euro. Groepen op afspraak.

Hongerwinter

Naast de Engelandvaarders begint aanstaande zondag ook de tentoonstelling Hongerwinter, waarbij een beeld gegeven wordt van de oorlogssituatie in onze regio. Deze expositie duurt tot en met april, waarna vanaf 5 mei 'bevrijding' het nieuwe thema is. In augustus verandert het decor opnieuw. Het thema is dan 'kunstopslag'. Kunst in de Zijpe? Welke kunst? De verklaring: "De leerlingen van de Openbare Lagere School hadden er geen benul van dat er een kunsthistorische schat uit het begin van de Tweede Wereldoorlog onder hun neus verborgen lag. In het gymlokaal van de school had het Rijksmuseum ongeveer 750 kostbare objecten verstopt, waaronder schilderijen, manden met porselein, glas, zilver en historische voorwerpen."

Meer berichten