'Knalvuurwerk niet verbieden'

Algemeen
Bart en Richard Pronk.
Bart en Richard Pronk. (Foto: )

OMRINGDORPEN- In tegenstelling tot de branchevereniging voor de grootste vuurwerkimporteurs, de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), staat de Stichting Behoud Vuurwerktraditie sceptisch tegenover een verbod van knalvuurwerk. Deze overkoepelende organisatie voor de kleinere importeurs en grootste vuurwerkspeciaalzaken denkt dat een totaalverbod, zoals de politiek en de BPN wenst, niets uithaalt. ,,De jeugd wil knalvuurwerk en als ze dat in Nederland niet kunnen krijgen, kopen ze dat elders wel in", aldus de broers Richard en Bart Pronk van Pronk Vuurwerk uit 't Rijpje.

Door Warner de Weerd

,,Er wordt nu door jan en alleman van alles in de emotie geroepen, er zou eigenlijk een gedegen onderzoek moeten plaatsvinden naar de gevolgen van het vuurwerkverbod zoals dat nu wordt voorgesteld. Zoals wij het van de SBV zien lachen de illegale vuurwerkhandelaren en de winkels vlak over de grens in hun vuistje."

De SBV stelt dat er sowieso veel strengere controles moeten komen en ook veel hardere maatregelen tegen raddraaiers, maar komt ook met een andere opvallende suggestie. ,,De kleinere siercakes, die nu nog met een uitklapbaar voetje worden geleverd, moeten stabieler gemaakt worden. De breedte-, lente- en hoogtematen staan niet altijd goed in verhouding tot elkaar waardoor ze om kunnen vallen en omstanders zouden kunnen raken. Ook moet de vuurwerkbril meer gepromoot worden; Ga je vuurwerk kijken, zet je bril op!"

Single Shots

Een type voorwerk dat erg in de picture staat zijn de single shots, omdat die onder jeugd erg populair is. Hierbij wordt vanuit een huls een lichtkogel afgeschoten waarna een luide knal klinkt. Er worden in Nederland maar liefst tien miljoen van deze single shots verkocht. Deze zijn in de handel genomen als alternatief op de illegale nitraten en cobra's. Bart en Richard Pronk: ,,Echter, er zijn onverlaten die er mee op elkaar schieten (risico op oogletsel, red.) en/of hulpverleners belagen. Door deze raddraaiers dreigt er nu een verbod en zal er weer een toename van de import van illegaal spul zijn met alle gevolgen van dien." Wel eens is de SBV het met een verbod op vuurpijlen. De Pronken: ,,Weliswaar is de lanceerstandaard verplicht, maar helaas wordt die niet altijd gebruikt en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden."

Meldpunt Illegaal Vuurwerk

De SBV is voor een Meldpunt Illegaal Vuurwerk: mensen kunnen hier anoniem laten weten dat iemand illegaal vuurwerk in bezit heeft of verhandelt. Tegelijkertijd wil de SBV mensen aanmoedigen om illegaal vuurwerk van de hand te doen door ze de mogelijkheid bij wet te bieden die kosteloos en ongestraft in te leveren. Ook moet er in campagnes als Sire veel meer aandacht komen voor de verschillen tussen legaal en illegaal vuurwerk. ,,Want ouders hebben vaak geen idee waar hun kinderen mee rondlopen", vertellen de broers.

'Algeheel verbod is onwenselijk'

Een algeheel vuurwerkverbod is volgens de SBV onwenselijk en ook schadelijk voor de economie. ,,Het zegt veel dat er dit jaar een verkooprecord van 77 miljoen euro was", aldus de mannen van de zaak uit 't Rijpje. ,,Heel veel mensen houden blijkbaar van vuurwerk, maar hun mening zie je niet terug in de polls. Een afschaffing van vuurwerk is dan ook direct een schadepost voor de economie en ook voor de overheid. Want die moet vele grote vuurwerkshows gaan organiseren. Er zijn 360 gemeentes in Nederland, een vuurwerkshow kost pakweg € 25.000,- een grote show als in Amsterdam ruwweg € 250.000,-. En dan heb je een gemeente als Rotterdam waar zoveel mensen wonen dat je eigenlijk op zes plekken in de stad zo'n show zou moeten houden. Dat is duur maar ook gevaarlijk, want hoe regel je dat iedereen, ook de jongere jeugd, veilig is als er tienduizenden mensen op elk van deze vuurwerkshows afkomen? Denk aan de algehele beveiliging, maar ook de vuurwerkexperts die het afsteken van het vuurwerk in goede banen moeten leiden. Daarvan zijn er nu maar 160, mede omdat de opleiding twee jaar duurt en als zwaar te boek staat. Wie gaat dit doen voor één show per jaar?"

Tenslotte: er is na elk Oud en Nieuw schade aan brievenbussen en auto's. Ook daarover is de SBV duidelijk: ,,Met het legale consumentenvuurwerk is dit niet mogelijk. Als iedereen zich bovendien aan de afsteektijden en rekening houdt met mens en dier kunnen we nog jarenlang van deze mooie traditie blijven genieten."