Podiumplaats voor Joey Alders
Podiumplaats voor Joey Alders ((Foto: Ying Ching Heng))

Treedt Joey Alders in voetsporen van Verstappen?

ANNA PAULOWNA - "Die gozer kan gewoon rijden", laat Erna Redecker, de moeder van Joey Alders (20) weten. "Voor ons is het geen verrassing, maar voor iedereen is hij de verrassing van het kampioenschap. En hij blijft dingen doen in het Formule 3 racekampioenschap waar men versteld van staat." Joey's naam duikt in vele verslagen op die met dit kampioenschap te maken hebben. Niet vreemd, want op dit moment staat hij aan de leiding.

Joey is na de wedstrijden in Abu Dhabi en Dubai even kort thuis in Nederland, voor hij 10 februari weer vertrekt naar de volgende races in het kampioenschap. Die worden gehouden in Maleisië en Thailand. "Voor dit kampioenschap rij ik voor Black Arts Racing. Het team had nog nooit een wedstrijd gewonnen in de Formule 3 en direct nadat ik in Azië "Formule Renault"kampioen werd, vroegen ze mij of ik de eerst wedstrijd wilde rijden. Ik won direct de eerste 2 races en de derde race werd ik derde. Natuurlijk wilde het team met mij verder, maar het racen kost nu eenmaal heel veel geld en dat is zonder sponsoren eigenlijk niet te doen."

Vier keer NK kampioen

Vanaf 2010 is Joey al actief in de kartsport. Hij werd vier keer Nederlands kampioen en toen hij in 2017 in Portugal het WK reed, werd hij 6e. Het karten was de opstap naar de autosport.

"De snelheid van het racen vind ik geweldig, plus de G-krachten die op je werken als je door de bocht gaat. Normaal ga je in een auto ongeveer met maximaal 50, 60 door een bocht, in de Formule 3 halen we zo'n 250 kilometer per uur en vind ik de hogesnelheidsbochten juist geweldig. En nee, bang ben ik niet. Als ik in de auto zit, heb ik nauwelijks door dat het zo hard gaat."

Wint Joey dit Formule 3 kampioenschap, dan is dat een grote stap richting Formule 1 en ideaal om naar de Formule 2 te gaan. Er doen 3 rijders mee die al in een Formule 1 auto getest hebben, maar er doen ook Formule 2 en ervaren Formule 3 coureurs mee in het kampioenschap, wat het heel zwaar maakt. Dat er zoveel goede coureurs meedoen, heeft met de superlicentie-punten te maken die je kunt winnen. "Als je in de Formule 1 wilt rijden, kan dat alleen als je 40 superlicentie-punten gehaald hebt. Bij dit Formule 3 kampioenschap zijn er 18 superlicentie-punten te winnen, dus vandaar dat dit onder de rijders zo populair is. Voor mij betekent dit dat ik, als ik aan de leiding blijf en deze 18 superlicentie-punten win, een stuk interessanter word voor een Formule 1 opleidingsteam." Zo'n opleidingsteam of juniorenteam is ervoor om een coureur klaar te stomen voor de Formule 1. Deze punten blijven trouwens 3 jaar geldig, zodat Joey tijd heeft om voldoende punten te verzamelen.

Investeerders

Rijden in de Formule 3, 2 en 1 is topsport en kost daarnaast ook nog eens veel geld. Op dit moment brengen Erna en Joey's stiefvader Danny Pormes dit allemaal zelf op, maar de vraag is hoelang dit nog mogelijk is tegen onder andere F1 Haas, Redbull, Williams en Sauber rijders.. "Het zou enorm helpen als er investeerders, sponsors of liefhebbers zijn die, net als bij Verstappen, nu in willen stappen. Als ze erin geloven en mij dit ook gunnen, kan dat in de toekomst veel opleveren, net zoals Jumbo dit bij Max gedaan heeft.

Presteren op het hoogste niveau is alleen met een dosis lef, talent en doozettingsvermogen helaas niet genoeg." Want Joey blijft realistisch: "Tja, zonder ondersteuninghoudt het op een gegeven moment gewoon op."

Via de links hieronder, is te lezen welke bijzondere prestaties Joey inmiddels in de Formule 3 heeft neergezet.

https://www.racexpress.nl/formule-1/joey-alders-blijft-verbazen-in-de-formule-3-en-loopt-uit-op-red-bull-talent-jack-doohan/n/103259?fbclid=IwAR0643cvn2Ot7mnlEj_AIw5yyc7zsKLwASUFXHdjswZi2tcMRGou3quM2pA

http://www.velocitymagazine.com.au/2020/01/13/f3-asian-champ-young-drivers-impress-in-dubai-despite-tough-conditions/?fbclid=IwAR0yUGSqROiD7qUSHPLNtTZ4DjAHE-AVNH0fCu8WjfBI2-O7b6fTGUI4fdk

http://autosport.nl/klasse/nieuws/33185/opnieuw-drie-podiumplaatsen-voor-joey-alders-in-f3-asian-championship-lang?fbclid=IwAR2XDqBZKPBFy9mTa3zkQV0PFKe9Ek4PaH3LsfSaTN54-WWqKZL5-EGA5RE

http://www.f3asia.com

Meer berichten