De humor van roodkapje

Uitgaan
Een scene uit De Humor van Roodkapje.
Een scene uit De Humor van Roodkapje. (Foto: PR)

SCHAGEN – Als het nepnieuws via de elektronische snelweg in duizelingwekkende vaart op ons afkomt, is het de hoogste tijd om de klassieke sprookjes ook eens tegen het licht te houden. De theatermakers Kirsten de Bruijn en Ben Blom doen dat zaterdagavond 1 februari in het Scagon met humor als gereedschap.

Door: Hans Duin

Nee, het is niet nieuw. Spot'70 stelde in 2015 de rol van Roodkapje al eens ter discussie. Maar dat was vooral voor kinderen. In #Rood#Wit is het thema actueler dan ooit en vooral opgetuigd voor volwassen. Verrassend: actuele meezinghits, van Anita Meyer tot Nielson zijn de melodieuze verbindingstekens in een flitsend stuk, waarin met name Roodkapje en Sneeuwwitje onder de hilarische loep worden genomen. Nieuwe dimensies in de verhalen, maar schoonheid, liefde en verdriet zijn ook in het sprookjesleven de rode draad in het bestaan.

De Bruijn en Blom zien in sprookjes vooral veel verborgen wijsheden. En ze weten, dat de leraar met de meeste humor, de beste resultaten haalt. De gulle lach is dus de geleider van waardevolle gedachten. En iedereen moet zich maar uitmaken wat hij/zij daarmee doet. Het podium is in de visie van het duo geen kansel.

#Rood#Wit, zaterdag 1 februari, 20.15 uur. Entree: 12,50 euro, cjp 7,50 euro. Scagontheater