(Foto: )

Mantelzorg in de mangel

SCHAGEN – Een voorstelling die uit eigen voedingsbodem is gegroeid. De ambitieuze theatergroep Kortsluiting 2.0 luidt de klok over de mantelzorg in Wankel Evenwicht, een stuk dat zaterdag 8 en zondag 9 februari tweemaal in het Scagon te zien is.

Ze begonnen met niets. Daarna kozen ze voor brainstormen met mantelzorg als sleutelwoord. Gerda Klievink, regisseuse en schrijfster, luisterde aandachtig toe. De groep voegde er diepte en humor aan toe waarna Gerda de rijkdom aan ideeën tot een mooi toneelstuk smeedde. Daarin zijn lichtstralen te zien in het zwart van een zorgelijk bestaan. Interessant, herkenbaar met hier en daar een grimlach.

Er zijn in het stuk twee hoofdlijnen: een dementerende vader en een jonge vrouw vol deuken. Ze krijgen warmte van familie en professionele hulpverleners. Maar met alle goede bedoelingen lopen ze tegen de grenzen van het mogelijke aan. En tegen regeltjes, tegen de bureaucratie, tegen het regiem van de klok. Hoe ernstig ook, de grimlach is dichtbij, is zelfs een middel om overeind te blijven. Hoe herkenbaar is dit voor velen.

De groep Kortsluiting bestaat sinds 2017. Op de website van de groep staat hun credo: "Vier spelers met dezelfde droom en ambitie, die zich met plezier en passie blijven ontwikkelen en amateurtoneel naar een hoger niveau willen brengen. Zij hopen in de theaters op schrijnende en hilarische wijze het geploeter van gewone mensen te tonen en in te zoomen op herkenbaar leed." De basis van het team bestaat uit: Bert Lont uit Winkel, Dick Stolwijk uit Oudkarspel en Marianne Jepkes en Annemieke van der Plas, beide uit Alkmaar. Per voorstelling versterkt de ploeg zich met gastspelers.

Wankel Evenwicht is zaterdag 8/2 (20.15 uur) en zondag 9/2 (14.15 uur) in het Scagon te zien. Kaarten: dertien euro, www.scagontheater.nl

Meer berichten