(Foto: Rijksoverheid)

Noord-Hollander laat digitale voordeur wagenwijd openstaan

REGIO – Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Ook in Noord-Holland. Acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar.

Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet updates uit te voeren, blijkt uit nieuw onderzoek (1). "Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen", stelt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarom voert het ministerie de campagne 'Doe je updates'.

Meerderheid stelt updaten van slimme apparaten uit

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben, of omdat ze het gedoe vinden. "Ik wil dat mensen zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen. Daarom roept de campagne op slimme apparaten in huis direct te updaten en geven we daarover tips. Tegelijkertijd werk ik aan een wetsvoorstel om updates te verplichten."

Privé-gegevens zoeken

Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken bijvoorbeeld dat hun data niet interessant is. "Dat is een misvatting. Internetcriminelen zijn wel degelijk op zoek naar jouw privé-gegevens," bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van 't Hof. "Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto huren op jouw naam."

Chris drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. "Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En op die manier je gezin begluren, privé-gegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop."

Wetsvoorstel

De Rijksoverheid denkt op dit moment na over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het gaat erom verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv's, printers, camera's, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken. Twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt, vindt dit een goed idee.

Slimme apparaten

Nog niet iedereen weet wanneer zij met een slim apparaat te maken hebben. Vier op de tien Nederlanders blijkt zelfs meer slimme apparaten te hebben dan zij dachten. De populairste slimme apparaten in huis zijn:

Top 5 slimme apparaten

Smart tv (54,4%)

Printer (46,6%)

Slim horloge (24,7%)

Slimme speaker (23,7%)

Slimme thermostaat (20,5%)

Meer informatie over de Doe je updates-campagne: www.doejeupdates.nl. Hier staan ook tips om het updaten van je slimme apparaten makkelijker te maken.

(1) Verantwoording onderzoek: Onderzoek in januari 2020 uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat uitgevoerd door Panelwizard.

Meer berichten