Tulipa ´Dynasty´, ´First Class´, ´Aafke´, ´Flaming Flag´.
Tulipa ´Dynasty´, ´First Class´, ´Aafke´, ´Flaming Flag´. ((Foto: aangeleverd | www.ilsysays.com))

Bloemschikken met tulpen kan iedereen

Tulpen schikken? Iedereen kan het! En wie wil nu niet opgevrolijkt worden door de populairste voorjaarsbloeier?

Tulpen zijn populaire voorjaarsbloeiers omdat ze met hun kleurrijke bloemen een vrolijk lentegevoel geven. Vanaf december begint het tulpenseizoen al, maar in januari staan ze echt in bloei. Dan zijn ze in allerlei kleuren, vormen en maten te koop. Het is voor iedereen weggelegd om te bloemschikken met tulpen, omdat het echt eenvoudig is. Wist je trouwens dat tulp komt van het Latijnse woord Tulipa? Dit betekent: de bloem die op een tulband lijkt.

Aan de slag

Leg voor het schikken eerst alles klaar. Dit heb je nodig: Vaas, Tulpen, Water, Scherp mes, Snijbloemvoeding.

Zorg ervoor dat de vaas schoon is en vul deze met water en snijbloemvoeding. Snij de tulpen schuin en op de juiste lengte af; laat de rand van de vaas ten minste tot halverwege de stelen komen. Verwijder het blad dat onder water komt te staan. Zet ze daarna naar eigen wens in de vaas. Dit kan netjes gerangschikt of lekker willekeurig zijn. Het is maar net waar je van houdt.

Lokaal

Tulpenkwekers staan voor dag en dauw tussen de bloemen om voor jou met liefde een krakend verse bos te snijden. Hoe sneller de bos tulpen na de oogst in jouw huis staat, hoe verser ze zijn en hoe langer plezier je ervan hebt. Vaak staat de herkomst vermeld op de hoes waarin de tulpen zijn verpakt. Of vraag bij het verkooppunt waar de tulpen zijn geproduceerd.

Persoonlijk

De diversiteit in tulpen is zo groot dat er voor ieder wat wils is. Gebruik ze gemixt of in één kleur, neem een hele grote bos of juist maar een paar stelen; kies waar jij vrolijk van wordt. De type vaas waar je ze in zet, versterkt de uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan folkloristisch, stoer, eenvoudig of harmonieus. Geef je creativiteit de vrijheid en geniet ervan!

Tips & tricks

Houd er rekening mee dat tulpen in de vaas verder kunnen groeien.

Hangen je tulpen slap omdat ze na aankoop even zonder water moesten? Zet je bos dan eerst een paar uur, gewikkeld in een krant, in de vaas. Wanneer je deze er afhaalt, staan de tulpen weer fier overeind.

Gebruik takjes in grote boeketten met tulpen om ze op de juiste plek te houden. Het is functioneel en staat ook nog eens gezellig.

Ververs het water regelmatig, dan blijven ze langer mooi.

Zet de vaas met tulpen uit de zon en niet in de buurt van de fruitschaal.

Kijk voor meer informatie op www.ilsysays.com.

Meer berichten