'Dit is ontstaan vanuit een passie'

Algemeen
Vlnr.: Imke Eevenaar met haar tassen, Marjolijn Pijper met 'Badderhaas en Lidewij de Vries met haar schilderij aan de wand, drie van de deelnemers aan de Open Atelier Route Witte Paal.
Vlnr.: Imke Eevenaar met haar tassen, Marjolijn Pijper met 'Badderhaas en Lidewij de Vries met haar schilderij aan de wand, drie van de deelnemers aan de Open Atelier Route Witte Paal. (Foto: Irina Hoffer)

SCHAGEN - "Mensen vragen mij weleens: Is dit je hobby? Nee, ik kan hiervan leven. Je moet wel je eigen unieke stempel hebben, maar wat wij hier doen is geen hobby, dit is een beroep. Wij, de kunstenaars en ambachtslieden, zijn ondernemers, we maken omzet, we verdienen onze eigen inkomsten." Met verve verwoordt Lidewij de Vries, kunstenaar, hoe zij haar passie inzet bij het ondernemerschap als kunstenaar. Samen met nog zeven andere kunstenaars en ambachtslieden, plus een aantal gastexposanten, organiseert zij de Open Atelierroute Witte Paal Schagen. De route wordt 22 en 23 februari gehouden en de ateliers zijn die dagen geopend van 11 tot 17 uur.

Gezamenlijke input kan een groot gevolg hebben

Vijf jaar geleden was de eerste Open Atelierroute. "Hier op de Witte Paal kwamen steeds meer mensen met een creatief beroep", legt Lidewij uit. We wilden die mensen bij elkaar brengen en laten zien wat zij kunnen." Linda Moerland, kunstenaar en mede-organisator knikt en voegt toe: " Dit is ontstaan vanuit een passie. Je kunt elkaar versterken als je samen iets organiseert. Zo trekken wij een groter publiek en kan een stukje gezamenlijke input een groot gevolg hebben." Volgens Linda heeft het nog een ander positief gevolg: "Het heeft een aantrekkend effect. Andere kunstenaars merken wat hier gebeurt, trekken hier naartoe en sluiten zich bij ons aan."

Uitbreiding in de toekomst

Dat juichen de kunstenaars en ambachtsmensen van De Witte Paal alleen maar toe. Niet alleen bieden zij tijdens de Open Atelierdagen ruimte aan gastexposanten, andere kunstenaars en vakmensen uit Schagen worden met nadruk uitgenodigd van zich te laten horen via Facebook, zodat het evenement de mogelijkheid krijgt om zich in de toekomst uit te breiden.

Realistische technieken

De kunstenaars die zich in het atelier van Lidewij verzameld hebben zijn Lidewij de Vries zelf, Marjolijn Pijper, Imke Eevenaar en Linda Moerland. Zij hebben duidelijk allemaal hun eigen stempel. Lidewij is illustrator voor boeken en magazines. Daarnaast maakt ze schilderijen voor beurzen, particulieren en in galerieën. "In het weekend is ze ook nog muzikant viool en zang in Americana en Blue Grass sfeer. "Ik ben altijd bezig. Het is hard werken, maar ik doe het met passie. Op het moment schilder ik romantisch, fantasy en mysterieuze landschappen." Lidewij ging naar Kunstacademie Wackers in Amsterdam. "Ik koos juist voor die academie, omdat ik realistische technieken wilde leren."

'Badderhaas'

Marjolijn Pijper houdt zich juist bezig met bronsbeelden. Zij heeft vele cursussen gedaan, begon met keramiek en raku, maakte daarna beelden van klei, leerde over glas fusing en ging in haar ontwikkeling over naar het maken van beelden in brons. Ze laat haar 'Badderhaas' zien. "De bronsgieters in Friesland gaven hem deze naam." Na het vervaardigen van het beeld op een staketsel, een constructie van metaal waarop je de was laagje voor laagje boetseert, bracht ze het beeld naar de gieter. "Zij zetten er een houten frame omheen, maken ontluchtings- en gietkanalen en gipsen het beeld in. Daarna wordt het gips gestookt en verbrand de was dat erin zit. Dat wordt een holte en daarin gieten ze het brons." Het gegoten beeld is dan nog lang niet af. Er zitten nog randen aan en je ziet de gietgoten. Het beeld moet dan nogmaals gemaakt worden door het te zandstralen en te polijsten. Tot slot wordt het gepatineerd: met oxides ingebrand.

Veel werkuren

"Het is een heel bewerkelijk proces, vandaar dat een bronzen beeld prijzig is. Er zitten veel werkuren in." Toch giet Marjolijn ook zelf bronzen beeldjes. Dat doet ze in het atelier van Monique Vink, ook een deelnemer aan de Open Atelierroute. "Het is leuk om elkaar te helpen en te inspireren. Samen vinden we uit hoe we dit gieten het beste kunnen doen."

Gek van stof

Imke Eevenaar is de vrouw met het ambacht. "Ik ben van het meubels stofferen. Ik vind het leuk om klassieke stoelen te realiseren, van Arti Forte bijvoorbeeld." Ze laat een aantal voorbeelden zien op haar mobiele telefoon. "Deze stoelen zijn in de jaren '60 ontworpen en nu nog heel modern. Ze zijn tijdloos en hebben een strak ontwerp, dat blijft mooi en modern." Imke geeft toe dat ze gek is van stof en vroeger eigenlijk modiste, hoedenmaker, wilde worden. Toch koos ze eerst voor een opleiding tot costumière en deed daarna de opleiding tot modiste. Ze was daarna nog niet klaar en voegde daar de opleiding tot meubelstoffeerder nog aan toe. "Voor mij is het hoeden maken, het stoelen stofferen ook een soort boetseren en beeldhouwen. Je vormt met je handen het meubel naar een mooi eindproduct."

Eigen stijl en merk

En niet alleen het meubels maken zit haar in de vingers, ze houdt ook van het maken van dingen met de naaimachine en naait vele mooie tassen; van stof, leer en een combinatie van die twee. "Ik heb hierin mijn eigen stijl en eigen merk: SIGII." Ze lacht als ze vertelt hoe ze aan de naam komt. "Het is de naam van mijn hond, met daaraan toegevoegd de I van mijn eigen naam."

De organisatoren van de Open Atelierroute Witte Paal staan open voor de input, aanwas, uitbreiding van hun initiatief met andere kunstenaars en vaklieden uit Schagen. Via Facebook kunnen zij hen een bericht sturen: https://www.facebook.com/openatelierroutewittepaal. Hier is ook meer informatie te vinden.

De ateliers die geopend zijn bevinden zich op de Witte Paal 107, 50-H, I, J (allen boven) en M en 334 B en C.
De deelnemers zijn Monique Vink, Beelden en Workshops - Marjolijn Pijper, Fotografie, Beelden en Keramiek - Lidewij de Vries, Art & Illustration, Atelier Da'Lin / Linda Moerland Schilderijen - SIGII Meubelstoffering & tassen, Imke Eevenaar - Achter de Dijk Lijstenmakerij & fotografie, Mariella de Lange - Diverse gastexposanten.

Meer informatie

www.marjolijnpijper.nl

www.lidewijart.com

https://www.facebook.com/sigii.eevenaar

Imke Eevenaar in haar atelier.