Johan Scheffer schildert oud-Schagen

Algemeen
Kakelepost in wintertijd.
Kakelepost in wintertijd. (Foto: Johan Scheffer)

SCHAGEN - Johan begon met schilderen in de Schager Kunstkring. "Ik kreeg les van meneer Vos. Dat was een leerling van Jan Koning, een schilder uit Schagen die onder andere de Slottoren schilderde, het museum en de Kakelepost. Dat is een bruggetje buiten Schagen waar buurtschippers vanuit Amsterdam naar Schagen voeren. Zo is schilderen mijn hobby geworden, ik schilder dieren, mensen, bloemen en door Jan Koning raakte ik geïnspireerd om schilderijen van mooie plekjes van vroeger in Schagen te maken."

Wat hem interesseert is het Schagen van vroeger, hoe de plekken van nu er vroeger uitzagen. "Ik vind het leuk om te schilderen, interessant hoe het vroeger geweest is. Nog iemand waar ik mijn inspiratie vandaan haal is gevangenisbewaarder Cornelis Brok. Hij schilderde ook. Ik heb zijn schilderijen van Oud Valkkoog bestudeerd en krijg hierdoor zelf weer ideeën." Johan kijkt ook graag bij de exposities van Jan Koning. Zijn schilderijen gebruikt hij wel als voorbeeld en schildert hij soms na. Zo leert hij steeds beter de kneepjes van het vak.

Naast mooie plekjes in Schagen schilderde hij ook in Volendam, waar hij onder andere de palingrokerij en de markt schilderde. Ondertussen staan er heel wat schilderijen bij hem thuis.

Thuis verwelkomen

Op het moment exposeert hij in een verzorgingshuis in Alkmaar. "Ik zoek nog wel naar een plekje in Schagen om te exposeren, want ik laat de mensen graag mijn schilderijen van oud-Schagen zien." Af en toe post hij een paar foto's van zijn werk in de Facebook-groep 'Je bent een echte Schagernees als ...'. Als mensen het leuk vinden, verwelkomt hij ze graag in zijn huis om naar de schilderijen te komen kijken.

Huisje van 4-en

Johan wordt er zelf ook vrolijk van als hij met zijn schilderijen andere mensen blij kan maken. "Laatst was er een mevrouw die geïnteresseerd was in het schilderij van het Huisje van 4-en. In dat ene huisje woonden vroeger vier gezinnen. Ze wilde dit voor haar vader kopen, omdat hij daar vroeger gewoond had. Dat vind ik prachtig."

Zwembad De Wiel
Laansloot in winter
Slottoren NH-kerk in winter