Nieuwe kans wellicht voor plan Buitenvaert in Schagerbrug

Algemeen
De bouwplannen in Schagerbrug krijgen door het nieuwe provinciale beleid waarschijnlijk wel de wind mee.
De bouwplannen in Schagerbrug krijgen door het nieuwe provinciale beleid waarschijnlijk wel de wind mee.

SCHAGEN- De nieuwe omgevingsverordening die de provincie Noord-Holland heeft afgegeven zorgt voor boze reacties bij Noord-Hollandse gemeenten. Volgens Gedeputeerde Staten worden de bouwmogelijkheden in het landelijk gebied met de nieuwe verordening verruimd, gemeenten zien dat anders. Dit komt omdat grotere bouwprojecten in het landelijke gebied uitgesloten worden. Ook Jelle Beemsterboer, onder meer verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, maakt zich zorgen: ,,Met name voor de ambities die we rond Schagen en Callantsoog hebben."

Nieuwe provinciale verordening belemmert bouwplannen Schagen maar geeft ook kansen

Beemsterboer verwacht dat rondom Warmenhuizen, waar ook veel bouwplannen zijn, minder problemen. En voor wat betreft het bouwplan Buitenvaert in Schagerbrug biedt de nieuwe omgevingsverordening volgens Beemsterboer juist kansen: ,,Omdat het gebied niet meer bestempeld wordt als weidevogelleefgebied." Op dit moment ligt het bouwplan namelijk bij de Raad van State, zo hoog is het conflict tussen Schagen en de provincie opgelopen.

De nieuwe verordening biedt gemeenten verder de ruimte maximaal elf woningen extra te bouwen in het landelijk gebied wanneer die ruimte grenst aan de dorpskern of aan een dorpslint. Dat is onvoldoende volgens de Noord-Hollandse gemeenten om aan de woningbehoefte te voldoen. Beemsterboer: ,,Als we alleen al kijken naar Schagerbrug: bij plan Buitenvaert gaat het om veertig woningen, maar het dorp heeft meer huizen nodig. Vandaar dat we ook een plan B hebben opgetuigd. Dat gaat om nog eens 25 tot dertig woningen."

De belangen zijn groot nu uit cijfers voor het Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de woningbouw in 2019 in de Noordkop fors is teruggevallen. Er werden zeshonderd minder bouwvergunningen verstrekt. Hollands Kroon en Den Helder springen eruit met minnen van respectievelijk 55,6 en 44,6 procent, Schagen is een positieve uitzondering met een plus van 44,4 procent. In absolute aantallen werden er in 2019 77 bouwvergunningen verstrekt in Den Helder, 99 in Hollands Kroon en 218 in Schagen. Vooral de bouw van huurwoningen schiet tekort: in 2019 werd er één vergunning daartoe verstrekt in Den Helder en zelfs nul in Hollands Kroon.

Het project Buitenvaert.