Deze meeuwen weten precies hoe ver 1,5 in werkelijkheid is.
Deze meeuwen weten precies hoe ver 1,5 in werkelijkheid is. ((Foto: aangeleverd))

1,5 meter afstand houden, wat betekent dat?

REGIO - Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in ieder geval 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. En dat is meer dan je denkt! Wat betekent dit in de praktijk?


Op bezoek
- Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar houd die 1,5 meter in acht!. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.
- Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen. Maar gewoon telefoneren kan natuurlijk ook.
- Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

Dagelijks leven
- Hardlopen of fietsen met je vrienden? Ga bij voorkeur niet sporten in groepsverband, liever alleen of met z'n tweeen.
- Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open. Ga niet met zijn allen, maar alleen. Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
- Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
- Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.

Kinderen
- De regel 'houd afstand' is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker niet met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.
- Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken.

Begrafenissen
Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

Meer berichten