Groot compliment aan de jeugd: overgangsfase coronacrisis ingezet

Algemeen
Minister-president Mark Rutte.
Minister-president Mark Rutte. Foto: Pixabay

REGIO - In de persconferentie hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond om 19.00 uur de corona-aanpak voor de komende weken medegedeeld. "Het gaat de goede kant op, de versoepelingen kunnen verder doorgaan. Maar we moeten ons aan de afspraken houden om terugval te voorkomen." Terrassen en restaurant mogen onder voorwaarden weer open. De premier richtte zich in het bijzonder tot de jongeren: "Het is mede aan jullie gedrag te danken dat het nu zo goed gaat. Jullie hebben daarmee kunnen voorkomen dat er meer mensen op de IC's zouden belanden." Aan de jeugd werd gevraagd actief mee te denken en te discussiëren over hoe om te gaan met de 1,5 meter afstand die er voorlopig nog blijft." 

Het blijft werk in uitvoering en het vraagt flexibiliteit

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Maandag 1 juni kunnen daarom nieuwe versoepelende maatregelen genomen worden.

Richtlijnen

Veel van de corona-maatregelen blijven gehandhaafd: Was zoveel mogelijk de handen, hoesten en niezen aan binnenkant elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden en blijf de afstand van 1,5 aanhouden. Werk zoveel mogelijk thuis, ga niet onnodig naar buiten en vermijd drukte. 

Groepen

Per juni mogen mensen bij elkaar komen als ze 1,5 meter afstand houden, in publieke gebouwen niet meer dan 30 mensen bij elkaar (excl. personeel). Blijf thuis! blijft nog wel het advies.

Horeca 

"Het is een spannende stap", aldus Rutte. "Het blijft werk in uitvoering en het vraagt flexibiliteit." Maar het hoge woord is er vanavond uit: de restaurants en cafés mogen weer open (niet meer dan 30 gasten,excl. personeel). Gasten dienen vooraf te reserveren. Ook hier geldt de 1,5 meter ruimte tussen mensen. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen wel bij elkaar zitten. Bij binnenkomst zal altijd een checkgesprek plaatsvinden vanuit de onderneming, om risico’s te voorkomen. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen, maar iedereen moet wel zitten. Daarom blijven clubs, feestcafés en discotheken nog wel langer dicht. 

Onderwijs

Het voortgezet (en speciaal) onderwijs gaan 2 juni open met te nemen maatregelen. Maandag 8 juni gaan het basisonderwijs en de Buitenschoolse Opvang weer helemaal open. Kinderen mogen dan weer op de ingeschreven dagen komen. Vanaf 8 juni is de noodopvang wel alleen nog beschikbaar voor kinderen met ouders die in de zorg werken. Half juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs beperkt starten voor de kwetsbare studenten.

Culturele instellingen

Film-, theater- en concertzalen mogen net als de Horeca open onder voorwaarden: niet meer dan 30 mensen in het publiek, 1,5 ruimte tussen de plaatsen, reserveren vooraf. 

Musea en monumenten mogen open als de bezoekers kaarten kopen en bij entree volgt een checkgesprek met een medewe. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Muziekscholen, kunstcentra en festivals kunnen open (idem 30 personen en 1,5 meter ruimte tussen personen).

Openbaar vervoer

Het Openbaar Vervoer krijgt zijn normale dienstregelingen terug. Wel geldt: alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. In tram, (water)bus, metro en trein is met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht (geen mondkapje betekend een boete van 95 euro). In de stations, bij haltes en op perrons geldt alleen de 1,5 meter afstand.

Verpleeghuizen

Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei wordt dit uitgebreid naar alle locaties die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Vanaf 15 juni kan de bezoekregeling naar verwachting van het slot.

Rutte tot slot: "We kunnen vooruitkijken, maar het vraagt meer tijd. Niet alles kan tegelijkertijd open, dat geeft een te grote druk op het openbare leven en kan een nieuwe uitbraak veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden, dat is ook in het belang van onze economie."