Gemeente Schagen hijst de vlag voor alle geslaagden

Algemeen
Chris van Gerven en Marjan van Kampen op het dak van het gemeentehuis.
Chris van Gerven en Marjan van Kampen op het dak van het gemeentehuis. (Foto: Pierre Mettes)

De vlag ging uit bij de gemeente Schagen. Donderdag rond 11.00 uur hesen Chris van Gerven (16 jaar) uit ’t Zand en burgemeester Marjan van Kampen samen de vlag. Op het dak van het gemeentehuis ging de vlag omhoog voor alle leerlingen die zijn geslaagd.

De minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft aangegeven dat iedereen die geslaagd is op 4 juni de vlag mag uithangen. Normaal gesproken krijgen geslaagden een paar weken na hun eindexamen te horen of zij geslaagd zijn. Dat zou nu op 10 juni zijn. Echter, dit jaar gaat door de coronacrisis het eindexamen niet door. De scholen weten aan welke regels zij zich moeten houden om toch hun examenkandidaten te laten weten dat zij zijn geslaagd. Helaas gaat dat nu met stille trom. Het uithangen van de vlag is wél belangrijk voor de geslaagden. Dit jaar nog even belangrijker dan anders. Daarom heeft het landelijk actiecomité Scholieren samen met het ministerie een nationale dag uitgeroepen. Alle geslaagden en de overheid hangen op 4 juni de vlag uit.

Dat doen de geslaagden evengoed wel, maar bijzonder is dat de overheid dit keer meedoet. Het idee is – ook bij andere gemeenten – om de geslaagden een hart onder de riem te steken in deze corona-tijd.

Waar de geslaagden in andere jaren feesten kunnen organiseren, kan dat nu niet. Ook de scholen kunnen niet veel organiseren, omdat grote bijeenkomsten tot 1 september nog verboden zijn. Daarom wordt op het gemeentehuis de vlag uitgehangen. Door burgemeester Marjan van Kampen samen met één geslaagde, om alle geslaagden symbolisch zo te feliciteren. Zo zet de gemeente alle geslaagden in het zonnetje. Een moment dat vastgelegd wordt.