Historie in eigentijds toeristisch jasje

Algemeen
Kom langs in het Zijper Museum en doe mee met de fietsroute
Kom langs in het Zijper Museum en doe mee met de fietsroute (Foto: Zijper Museum)

ZIJPE – Het is nieuw, het past naadloos in deze tijd: de fiets- en de wandelroute, die het Zijper Museum dit weekeinde lanceert, vormt een prachtige aanvulling op het toeristisch aanbod in de Kop van Noord-Holland. Waar historie en actualiteit elkaar omhelsden, ontstond een regionale verrijking.

Hans Duin

Bewegen, buitenlucht, coronabestendig, in eigen land, budgetvriendelijk, moderne vormgeving, voor jong en oud. Het nieuwtje van dat altijd actieve museum voldoet aan al deze aspecten. Wat staat ons te wachten? Iets leuks! Door en door Zijpe, de doopnaam van het project, bevat een fietsroute van 45 kilometer en een wandeltocht van vijf kilometer.

Denkbeeldige etappeplaatsen met een alternatieve route

‘Land van zand’ voert de deelnemers door de hele polder. Geschikt voor fietsers, scootmobiels en desnoods voor auto’s. Waarbij vertrekplaats Schagerbrug, Oudesluis, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartensbrug, Petten, Burgerbrug, Sint Maarten en ten slotte Schagerbrug de denkbeeldige etappeplaatsen zijn. Er is een alternatieve route, waarbij de deelnemers 25 kilometer voor de wielen hebben.

En natuurlijk belangrijk voor een gezellige tocht: je rijdt langs vijf horeca-etablissementen. De wandeltocht ‘De grote brand en andere verhalen”is rondom Schagerbrug getekend.

En weet je wat ook zo leuk? Het Zijper Museum heeft een prachtig boekje gemaakt met de routebeschrijving en met een vermelding van alle interessante plaatsen, die men aan doet. Maar er is meer.

Tussen dijk en duin

De routes zijn ook opgenomen in de app van IZI-travel. Als je die gebruikt, hoor je niet alleen interessante historische informatie over de polder, maar je komt ook bekende historische figuren tegen. Wie wil er bij een rondtocht tussen dijk en duin nu niet toegesproken door Jan van Scorel?

Nieuwe website

En dan is er nog de kers op de taart: het museum heeft de website ingrijpend vernieuwd met veel informatie, ook voor groepen, die graag een interessant uitje willen. De geheel vernieuwde versie van de site www.zijpermuseum.nl is dit weekeinde voor het eerste in de lucht. Daar kan ook het routeboekje worden besteld; dan wordt het voor 6,75 (inclusief verzendkosten) toegestuurd. En je leest er ook dat het museum vanaf nu iedere zondag en op afspraak weer open is.