Beweegroute is eerste gehonoreerde idee van Sportakkoord Schagen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Team Sportservice)

SCHAGEN  Onder een zinderende zomerzon openden de wethouders Joke Kruit en Hans Heddes woensdag 24 juni de gloednieuwe Beweegroute in Schagen. De opening was op het terrein van TAS’82 waar de route door Muggenburg begint. Zes wijken hebben zo’n route gekregen. Die men wandelend of hardlopend kan volgen en nog sportiever kan maken door de bijbehorende oefeningen te doen. Van uitvalspas tot opdrukken

Team Sportservice en trim- en atletiekvereniging TAS’82 zijn de initiatiefnemers van de Beweegroute. Wethouder Kruit roemde het snelle handelen van Co Wiskerke van TAS’82. “Hij was de eerste die tijdens een Sportakkoord-bijeenkomst over nieuw te realiseren initiatieven met deze Beweegroute kwam. En het is ook het eerste initiatief van deze avond dat uitgevoerd is. Dat kunnen we danken aan de snelheid waarmee Co – eigenlijk altijd – zaken aanpakt”, lachte de wethouder.

De bijeenkomst op 17 oktober mocht zich verheugen op ruim honderd sporters, clubs en andere belangstellenden. Wethouder Kruit: “Iedereen mocht zijn of haar idee op een geeltje schrijven, zo’n memo. Aan het eind van de avond hingen er heel veel en ik mocht daar een aantal van uitkiezen waarvan ik dacht: ‘dat is een mooi initiatief’. Mijn oog viel direct op de Beweegroute.”

Heel goed te doen met kinderen 

Als wethouder sport weet Joke Kruit als geen ander hoe belangrijk bewegen is. “Het gaat erom dat iedereen, jong en oud, in beweging komt of blijft. En daarom is het heel fijn dat er nu zes routes zijn waar je dit kunt doen.” Co Wiskerke lichtte tijdens de opening toe: “Het mooie van deze routes is, dat je niet aan tijden of lidmaatschappen van clubs gebonden bent. En je kunt ze ook heel goed met kinderen of kleinkinderen wandelen omdat ze niet zo lang zijn.” Voordat de routes werkelijk aangebracht konden worden, hebben de twee initiatiefnemers alles zorgvuldig verkend en de plekken voor de pijlen bepaald.

Duurzame pijlen gaan vijftien jaar mee

Ook wethouder Hans Heddes van Openbare Ruimte was bij de opening aanwezig. “We kunnen dit wel bedenken”, legde Joke Kruit zijn aanwezigheid uit, “maar het moet ook nog aangelegd worden in de openbare ruimte.” Twee medewerkers hebben de pijlen op de tegels gebrand. Dat maakt het heel duurzaam. Ze kunnen zeker vijftien jaar mee. En waar er geen mogelijkheid tot branden was, bedachten de enthousiaste mannen van de gemeente dat er paaltjes met pijlen moesten komen.

Soort spoorzoeken voor kleintjes

De routes zijn nog voor de opening al enthousiast ontvangen door de inwoners. Monique de Vries van Team Sportservice: “Ik hoor van diverse mensen van verschillende leeftijden dat ze al een paar routes hebben afgelegd. Het leuke is ook dat vooral kleine kinderen de pijlen zelfs wel een beetje spannend vinden en het als een soort spoorzoeken zien.”

De Beweegroute bestaat uit zes routes van elk zo’n 2,5 kilometer lang. Iedere wijk heeft er een: Groeneweg, Hoep Zuid en Noord, het centrum, Waldervaart, Muggenburg en Nes Noord. Bij de start van elke route staat een bord. Op dit bord staan een korte uitleg en inspiratie voor oefeningen die je bij elke pijl kunt doen.

Alle routekaarten staan op www.teamsportservice.nl/schagen en www.tas82.nl.

Noot voor de redactie 

De exacte link naar de routes is: https://bit.ly/2A6Fg5Y

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding