Marloes zoekt woningruimte voor zorgonderneming Thuisbij

Algemeen
Marloes met haar gezin en schoonmoeder aan de grote eettafel.
Marloes met haar gezin en schoonmoeder aan de grote eettafel. (Foto: Sebastiaan van Stam )

SCHAGEN - De roep van het rijk om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, wordt breed gedragen door de maatschappij. Zo ook door Zorgorganisatie Thuisbij. Deze kleinschalige zorgverlener is laagdrempelig en zeer toegankelijk. De focus ligt op dagbesteding voor mensen met dementie en andere geheugenproblemen. Naast Limmen en Uitgeest wil Thuisbij ook een vestiging openen in Schagen. Zorgondernemer Marloes Oudeman zoekt dan ook een geschikt pand om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Lenna van den Haak

Marloes is geen vreemde in de zorg. Na jarenlang gewerkt te hebben bij Esdégé Reigersdaal, waarvan de laatste jaren als zzp-er. “Ik heb het in mijn werk altijd leuk gevonden om voor cliënten nieuwe uitdagingen te zoeken. Activiteiten waar een cliënt, binnen de eigen mogelijkheden, een actieve of creatieve rol inneemt met als gevolg een hoop plezier, nieuwe vrienden en een zinvolle dag. Zo zijn we bijvoorbeeld appeltaarten en cake op bestelling gaan maken. Ook zijn we met de duofiets boodschappen gaan doen of het oud papier wegbrengen. Je bent eigenlijk continue bezig met de vraag wat iemand leuk vindt en hoe je die persoon daarin kunt uitdagen.”

We geven mee dat mensen ertoe doen

Nu wilde Marloes zelf een nieuwe uitdaging, en dat vond ze in Thuisbij, een initiatief van Rob en Ilona de Boer. "Het concept van laagdrempelige zorg en dagbesteding trekt me enorm aan. Je kunt echt wat voor mensen betekenen," vertelt Marloes enthousiast. Ik woon met mijn gezin in Schagen en ik wil dit graag starten. Hier is zeker behoefte aan.”

Het concept is simpel: De zorgondernemer biedt met twee zorgverleners en 25 vrijwilligers (buddies) aan maximaal 10 mensen per dag 5 dagen per week groepsbegeleiding en mantelzorg ondersteuning. “Denk aan binnen activiteiten als schilderen, spelletjes spelen en knutselen. Maar we kunnen ook naar buiten om van de omgeving te genieten.” Wat wel vaststaat is de maaltijd die gezamenlijk genuttigd wordt. “We bereiden met elkaar de warme maaltijd voor en gaan dan gezellig samen aan de grote eettafel lunchen. Dit zorgt voor binding en saamhorigheid. Je ziet dat mensen zich weer mens voelen. We geven mee dat ze er toe doen. Dat is ontzettend belangrijk.”

Slagvaardig

Mensen kunnen een beschikking aanvragen bij het Wmo loket van de gemeente. Op basis van die beschikking kan de zorg middels een PGB budget worden ingekocht. De gemeente Schagen heeft positief gereageerd op de komst van Thuisbij en omarmd het initiatief omdat het aansluit bij de doelstellingen van een dementievriendelijke gemeente. Alle papieren zijn getekend en de vergunningen zijn verleend. We kunnen van start gaan maar er ontbreekt alleen nog één ding, en dat is het pand.

Wie weet een geschikt pand?

Omdat het vooral een lokale inslag heeft, vraagt Marloes aan alle inwoners van Schagen om mee te denken naar een geschikte locatie. “Zoals het er nu voorstaat willen we een hoekhuis, twee-onder-een-kapwoning of bungalow in het centrum van Schagen. Dan kunnen we met cliënten een ommetje maken en boodschappen doen. Als het gaat om het pand zelf, dan moet het een ruime leefruimte hebben waarin een grote woonkeuken staat of geplaatst kan worden. De woning moet ook een ruime tuin hebben en daarnaast moet er ruime uitrijmogelijkheden zijn om cliënten te halen of te brengen,” aldus Marloes.

Komt uw woning binnenkort te koop of kent u een pand dat geschikt is voor Thuisbij Schagen? 

Neem dan contact op met Marloes: 06 – 21500162 of mail naar: schagen@thuisbij.eu

Afbeelding