Doneer mee aan verwarmingskroon voor de St. Christoforuskerk

Algemeen
De eerste kroon is deze week geïnstalleerd.
De eerste kroon is deze week geïnstalleerd. (Foto: pr)

SCHAGEN - De huidige verwarming in de St. Christoforuskerk, die sinds de 80'er jaren dienst doet is op. In 2017 is besloten de huidige drie verwarmingskronen inclusief licht te vervangen. Dat was tevens de periode dat de parochie dacht van het gas af te kunnen gaan, mede gezien de duurzaamheid en energietransitie die actueel is. Wegens hoge kosten vraagt de parochie van de St. Christoforuskerk om een schappelijke donatie.

"Er zijn in anderhalf jaar vele onderzoeken geest voor een alternatieve vorm om energie op te wekken. Zonnepanelen, biomassa, warmtepomp, vloerverwarming, infrarood verwarming onder de banken en meer. Maar aan het eind bleek dat al deze alternatieve vormen te kostbaar waren, mede gezien het feit dat deze ‘oude’ kerk niet te isoleren valt," aldus Co Wiskerke.

Met andere woorden, de kerk was terug bij af.  Er moest toch een nieuwe kroon worden ontworpen. Dat is na veel werk uiteindelijk gelukt, samen met Frans Bos, de technicus en Sander van Wardenaar Infraroodverwarming.

Het geduld werd op de proef gesteld door corona, wegens problemen van leveranciers over het leveren van onderdelen. Maar het is gelukt. Deze week is de eerste kroon gemonteerd en geïnstalleerd. Als alles naar behoren functioneert gaat Wardenaar na de zomer beginnen met het maken van de andere twee kronen. Al bij al een kostbare zaak maar zeker de investering waard. Een groot deel van het geld hiervoor, € 50.000,- is vorig jaar al opgehaald met de kerkbalans. 

"Maar wij staan altijd open voor giften van mensen die het kunnen- en willen missen," aldus het parochiebestuur.

Het is een precies werkje.
De verwarmingskroon hangt in de Christoforuskerk