Aangepaste vergoedingen thuiswerkend gemeentepersoneel

Algemeen
kassabon declaratie onkostenvergoeding
kassabon declaratie onkostenvergoeding (Foto: Sabine van Erp via Pixabay.jpg)

SCHAGEN - Sinds de intelligente lockdown van half maart werken de meeste gemeentelijke medewerkers thuis. Een vaste reiskostenvergoeding krijgen zij niet meer. Na de zomervakantie wordt het gemeentehuis weer beperkt gebruikt, met name voor ontmoeting en samenwerking. De gemeente Schagen wil een eerlijke vergoeding voor reiskosten van medewerkers in de nieuwe situatie. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten tot een andere regeling voor de reiskostenvergoeding.

De vakbonden hebben in het lokaal overleg ingestemd met de aangepaste, meer rechtvaardige regeling. De vaste vergoeding voor woon-werkverkeer is er niet meer. Als gemeentelijke medewerkers naar het gemeentehuis moeten reizen kunnen zij hiervoor een declaratie indienen. Dat geldt ook voor medewerkers die verder dan dertig kilometer van Schagen wonen.

De thuiswerkende medewerkers hebben nu meer onkosten, onder meer voor stroom- en watergebruik. Kilometers maken ze veel minder en reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt sinds april alleen nog incidenteel uitbetaald. Op voorstel van burgemeester Marjan van Kampen ontvangen de gemeentelijke medewerkers nu eenmalig 100 euro om de kosten van juli en augustus te dekken. In april ontvingen de medewerkers ook een vergoeding ter compensatie van de kosten van het thuiswerken. Het gemeentebestuur bepaalt nog of er voor het thuiswerken een structurele vergoeding kan komen.

De gemeenteraad is het hoogste bestuurlijke orgaan. Als er een wijziging is in budgetten, gaat de gemeenteraad daarover. In dit geval is extra budget niet nodig. De gemeenteraad wordt uiteraard goed op de hoogte gehouden, mede omdat goed personeelsbeleid niet alleen de wens maar ook een eis is van de gemeenteraad.