Nieuwe seniorenbus klaar voor dagelijkse ritten

Algemeen
Echtpaar Apeldoorn is dagelijks bezig met de seniorenbus, de vrijwilligers en de ritten.
Echtpaar Apeldoorn is dagelijks bezig met de seniorenbus, de vrijwilligers en de ritten. (Foto: Annes Persbureau)

SCHAGEN - "Het is meer dan alleen een ritje, daarom is het ook zo fijn dat we weer een goed en veilig vervoersmiddel hebben. De Nissan moest worden ingeruild voor een Mercedes. Woensdagmiddag 29 juli kreeg de voorzitter van de Seniorenbus, Gerard Apeldoorn, de sleutels van deze gloednieuwe bus uit handen gereikt van wethouder Van der Veek.

De grote bus straalt je tegemoet als je bij De Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad de straat inrijdt. Naast de bus staan Gerard en Jannie Apeldoorn, al jaren drijvende kracht achter de Seniorenbus. Zij zijn ontzettend trots op de nieuwe aanwinst.

"Wij doen het niet alleen, maar met 15 andere vrijwilligers. Het is wel zo dat we veel werk verrichten, al vind ik dat ik het geen werk mag noemen, zegt de gepensioneerde Gerard. Toch steekt het echtpaar dagelijks enkele uren van hun kostbare tijd in de organisatie van de Seniorenbus. "Mijn vrouw coordineert de ritten, onderhoudt de website en verzorgt alle communicatie. Ik ben vooral chauffeur en hou me bezig met het technische gedeelte van de bus. Ik ken de bus van voor tot achter, en denk ook mee aan het interieur. Je moet rekening houden met het feit dat het kwetsbare mensen zijn die we vervoeren, dus er is met alles voorzichtigheid geboden."

Jannie en Gerard, zijn zelf ook al op leeftijd, maar dat deert ze niet om dagelijks met de Seniorenbus bezig te zijn. "We zien het zo, wij zijn nog fit. Dus gebruiken we deze fitheid om anderen te helpen die dat niet meer zijn. Dat geeft niet alleen voldoening, maar zo blijven we zelf ook gezond. Het is soms even slikken om mensen van je eigen leeftijd of zelfs jonger te zien die al al dementie of alzheimer leiden. Wij hebben al heel wat mensen vervoerd die er nu niet meer zijn. Dat is heftig. Wij zijn blij dat we nog zo goed in het leven staan."

Wethouder Sigge van der Veek (Samenlevingszaken) is ook blij met het nieuwe vervoersmiddel. “Ik kom voor de start en om de nieuwe bus te bewonderen. Het is prachtig dat senioren, onze ouderen, zich met deze bus kunnen laten vervoeren,” zegt wethouder Van der Veek.

De Seniorenbus is een comfortabele bus die op verzoek mensen vervoert naar alle bestemmingen in de kop van noord Holland , zo ook voor bezoek aan ziekenhuis, fysiotherapie, (tand)arts, en winkelcentrum. De Seniorenbus heeft geen vaste route, maar rijdt van deur tot deur. De regio waarin de organisatie mensen vervoert strekt zich uit tot Alkmaar, Den Helder en Hoorn. Ziekenhuisritten naar Alkmaar en Den Helder krijgen voorrang. Op zondag rijdt de bus niet.

"Het is niet zo dat we op zondag rust willen, maar we gebruiken de bus dan juist voor sociale uitjes. Dan rijden we naar het strand of we gaan gewoon een stukje rijden langs monumenten. We zijn zelfs naar Texel geweest. Alles is te regelen hoor en de mensen vinden het prachtig. En als ze moe worden zet ik gewoon wat deuntjes van vroeger in. Als ik eenmaal begin volgt de rest vanzelf. Heerlijk als ze zo meezingen."

Apeldoorn wil nog benadrukken dat het niet alleen maar gaat om mensen met een geheugenziekte. "We rijden ook alleenstaande ouderen. Zij zijn veel alleen. Een rit met deze bus geeft ze weer energie. "

Wethouder Van der Veek geeft de sleutels van de bus aan voorzitter Gerard Apeldoorn.