Verkiezing kunst op twee rotonden

Cultuur
Vriendelijk konijn van Joshua Pennings.
Vriendelijk konijn van Joshua Pennings. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Op twee rotonden in gemeente Schagen komt een blijvend kunstwerk. Eén in stad Schagen bij bedrijventerrein De Witte Paal en de ander tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn in de Harenkarspelweg. Welke kunstwerken dat zijn, weet de gemeente nog niet. Want gemeente Schagen vraagt eerst de mening van de inwoners. Beslis mee over welke kunstwerken hier precies mogen komen.

Beslis mee over welke kunstwerken mogen komenDe kunstwerken moeten de rotonden opfleuren, waardoor het ook herkenningspunten gaan vormen. De eerste rotonde is die bij CineMagnus, voor bedrijventerrein Witte Paal. Hier is de keuze tussen werk van Joshua Pennings of Elisabet Stienstra.

Vriendelijke en positief

Pennings: “Voor de rotonde nabij Kinepolis in Schagen wil ik een vriendelijk en positief beeld maken. Iets wat mensen niet verwachten op die plek. Een uit de kluiten gewassen konijn midden op een rotonde. Het mag vragen oproepen ‘Heeft dat misschien een link met de bioscoop?’ Iedereen kan en mag zijn eigen idee erbij hebben.”

Levensgroot

Stienstra over haar werk: “Mijn ontwerp bestaat uit een levensgroot figuur van een jonge vrouw uit blauw-groen gepatineerd brons op een drie meter hoge cilindrische kolom van gegalvaniseerd ijzer. Het figuur is boven op de kolom geplaatst zodat het opgeheven is van het maaiveld. Hierdoor wordt de dynamiek en monumentaliteit van het kunstwerk versterkt, om zich goed te verhouden met de reeds bestaande bewegwijzering, de omgeving en de beplanting op de rotonde. Het mengt zich ook niet visueel met het circulerende verkeer en is daarom een goed oriëntatie en herkenningspunt. Het figuur van de jonge vrouw lijkt aandachtig naar de verte te luisteren, met haar hand rond haar oor. Ze richt zich weg van de drukke stad, alsof ze op zoek is naar de geluiden van het platteland en de natuur.”

Harenkarspelweg

De tweede rotonde is die aan de Harenkarspelweg tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn. Hier is de keuze tussen werk van Toscani of van Lolke de Bij.

Toscani: “Mijn idee is een kleurrijk en duidelijk herkenningspunt te plaatsen op de rotonde in Harenkarspel. Jullie kennen misschien het lichtobject (Toscani & Cornel) in de foyer van M18. In vergelijkbare sfeer zou ik graag dit stalen beeld willen realiseren voor buiten. Help mee om meer kleur aan de openbare ruimte toe te voegen. Dit kunnen jullie doen door op mij te stemmen.”

Over de zwanen vertelt De Bij: “Het ontwerp symboliseert de relatie tussen de infrastructuur en de natuur. Voor de rotonde hebben wij gekozen voor het thema bloem. Één van de bloemen komt voor in het wapen van Schagen en één in combinatie met vogels, twee met een uitbeelding van zwanen in combinatie met bloemen.”

Impressies van de kunstwerken en motivatie van de kunstenaars staan op hier Inwoners van gemeente Schagen kunnen op het kunstwerk dat zij het liefst terugzien. Inwoners mogen kiezen welk werk van de vier kunstenaars zij mooi vinden én passend bij de omgeving. De twee meest favoriete werken worden uiteindelijk geplaatst.

Tot 6 september 2020 krijgt iedereen de tijd om zijn of haar stem aan te dragen via de website. Eind september maakt de gemeente bekend welke kunstenaar het ontwerp mag uitvoeren.


Zwanen van Lolke de Bij.
Een impressie van inzending door Toscani.
Ontwerp van Elisabet Stienstra.