Vier zaken die je nog wist over mannenmode

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Mannen worden meer ijdel, waar het vroeger allemaal niet zo veel uitmaakte hoe je de deur uit ging, kijk je tegenwoordig twee keer in de spiegel, voordat je deur uit gaat. Kijk maar eens om je heen; mannen besteden meer tijd aan het uiterlijk en worden modebewuster. Bovendien wordt nieuwe herenmode trends besproken op de tv. Je krijgt er als man altijd wel wat aan mee. Verschillende herenkleding artikelen worden besproken, van broeken, overhemden, poloshirts tot zelfs slippers aan toe. Maar hoe was de herenmode vroeger? Had men opmerkelijke gewoontes? Benieuwd? Lees dan snel verder!

Het mannen overhemd

Vroeger wordt het overhemd gezien als een kledingstuk voor de elite. Een arbeider kon in die tijd het wassen van een overhemd niet veroorloven. Door het veelal fysieke werk wordt het overhemd van de arbeider vies. Zo kon men gemakkelijk de link leggen wie arbeider was en een burger van stand. Bovendien kon je het verschil in status zien aan de hoogte van de kraag. Een hoge kraag was een statussymbool en betekende dat je een rijke burger was. Een lage kraag 

Wat vroeger echt mannenmode was, is nu ook voor een deel vrouw mode. Denk maar eens aan het overhemd. Vrouwen dragen in die tijd geen overhemd, maar een mooie jurk. Tegenwoordig dragen vrouwen een overhemd. Wel wordt het overhemd vaak in de mannelijke vorm gebruikt en blouse in de vrouwelijke vorm. Neem dan eens een kijkje op overhemden.com. De merken Venti en Seidensticker overhemden bieden zowel mannen als vrouwen overhemden aan.

Droegen mannen hakken?

Geloof het of niet, maar mannen droegen in de 15de eeuw hoge hakken. De hoge haak komt oorspronkelijk uit Perzië. Hoge hakken werden gebruikt als extra houvast aan de stijgbeugels tijdens het paardrijden. De Perzische migranten nemen de hoge hak mee naar Europa. Vervolgens neemt de Europeaan de trend over. Voornamelijk de rijke man en vrouw uit die tijd dragen haken.

Make-up en mannen

Vrouwen dragen make-up. En mannen dragen tegenwoordig ook make-up. Wist je dat mannen vroeger bijna allemaal make-up droegen? Duizenden jaren geleden begint het de mannelijke krijgers. Dit doen ze om de vijand angst aan te jagen. Echter, wanneer je kijkt naar het Oude Egypte droegen mannen make-up om er beter uit te zien. Dit was voornamelijk make-up rond de ogen. Kijk maar eens naar een film dat zich afspeelt in het Oude Egypte

In de Romeinse tijd doen Romeinse mannen foundation op om er gezonder uit te zien. En wanneer de Romein kaal werd, schilderde ze het hoofd. Daarnaast is in Azië nagellak populair bij heren. En wist je dat vrouwen pas in de 18de eeuw begonnen met het dragen van make-up. 

Roze kleding

Roze kleding is vroeger voornamelijk gedragen door mannen. Mannen van adel en heren met aanzien droegen roze, zijde pakken met daarop een geborduurde print, zoals bloemen. De kleur wordt gezien als een roodtint, en rood wordt geassocieerd met mannelijke eigenschappen. Roze is een vrouwenkleur geworden toen men onderscheid ging maken tussen pasgeboren baby’tjes. Pasgeboren meisjes worden geassocieerd met de kleur roze en pasgeboren jongetjes worden geassocieerd met de kleur blauw. Vroeger kreeg elk pasgeboren kind de kleur wit mee.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)