Sponsor Beach Tour

Algemeen
De hele familie Zwaan tijdens de laatste vakantie vorig jaar in Oostenrijk na de diagnose.
De hele familie Zwaan tijdens de laatste vakantie vorig jaar in Oostenrijk na de diagnose. ((Foto: Support-Casper acties.nl ))

ABBESTEDE - Komend weekend staat voor Gerdine en Ronald Snijder in het teken van de sponsortocht Abbestad Beach Tour. Deze tocht heeft het echtpaar in het leven geroepen om geld in te zamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Hun vriendin Karina Zwaan is vorig jaar in oktober op slechts 58-jarige leeftijd aan deze vreselijke ziekte overleden. “Het verdriet gaat niet weg, maar het geeft een fijn gevoel om iets te doen in naam van haar,” vertelt Gerdine Snijder.

Door: Lenna van den Haak

Onder de naam “De Zwaantjes” gaat een groep van 40 deelnemers zaterdag 19 september op pad. De Abbestad Beachtour is een wandeling van 11 km en gaat van Abbestede Callantsoog - Uijtlandseweg - Dorpsplein Callantsoog - over het strand naar Groote Keeten - Abbestede Callantsoog.

Jeugdvrienden

Initiatiefnemers zijn Ronald en Gerdine Snijder, vrienden van de overledene Karina. “Mijn man kent Wim, de echtgenoot van Karina, al sinds puberteit. Het zijn echte jeugdvrienden,’’ vertelt Gerdine. “Samen stappen in de Gamekuul en de Vijverhut, samen trainen voor motorcrosswedstrijden. De vriendschap heeft alle tijden doorstaan. Wim en Karina waren zelfs getuigen op onze trouwdag,” aldus Gerdine.

Vreselijke boodschap

Inmiddels is echtpaar Snijder in 2008 vanuit ‘t Zand naar de Eifel in Duitsland verhuisd om daar een Bed and Breakfast te starten. Zij waren ook niet in de buurt toen bij Karina in juli 2019 alvleesklierkanker werd geconstateerd. “Er was niets meer aan te doen, dat is toch een vreselijke boodschap die je meekrijgt? Binnen drie maanden ging Karina van een ondernemend en creatief mens direct door naar het einde. Het is verschrikkelijk, te snel, te jong, te vroeg.”

Geen Dam-tot-dam maar rondje Abbestede

“Wat kun je doen? Als buitenstaander sta je machteloos. Boos, woede en onbegrip zijn woorden die je in je macht houden. Om deze gevoelens in positieve energie te kunnen omzetten, hebben we een wandeltocht bedacht,” vertelt Gerdine. “We zouden eigenlijk met de hele familie Zwaan en wat vrienden de Dam tot Dam ( Amsterdam -Zaandam)wandeltocht lopen om met een lach en een traan, geld in te zamelen voor de stichting Support Casper (meer geld voor onderzoek en genezing Alvleesklierkanker). Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en werd de Dam tot Damwandeltocht afgeblazen, dus besloten we om een “Coronaproof” alternatief te verzinnen, dit werd de “Abbestad Beachtour” wandeling van 11 kilometer.

Verjaardag

De datum waarop deze wandeltocht gehouden wordt ligt dichtbij de datum dat Karina jarig zou zijn. “Zij is 20 september jarig, dus dat we deze wandeltocht een dag ervoor kunnen houden is ontzettend bijzonder. Tevens valt het ons ook weer zwaar omdat haar sterfdatum begin oktober was. Een verdrietige herinnering die ons hopelijk met de jaren minder pijn zal doen.”

Meelopen

De tocht start om 11.00 uur vanaf Abbestede in Callantsoog. Meelopen kan nog steeds, sluit gewoon aan. De deelnemers zullen dan ongeveer rond 12.30 uur op het Dorpsplein aan komen. Restaurant de TAV heeft zich bereid verklaard om te sponsoren met een hapje en een drankje. Een zeer mooie geste natuurlijk. Rond 14.00 uur is het de bedoeling om aan te komen bij restaurant ‘De Princen Keet”in Groote Keeten, die tevens de groep sponsort.

De stichting “Support Casper” zal bij de start en op het dorpsplein aanwezig zijn met collectebussen alwaar mensen kunnen doneren. “Op de website van ‘Support Casper’ hebben wij een speciale actiepagina aangemaakt die heet: voor Karina. Kijk op: https://www.supportcasper-acties.nl/team/team-zwaan. Via deze website kunnen mensen doneren. Inmiddels staat de teller op 2.285,00 EURO, en we hopen de 2.500,00 euro aan te tikken, maar meer mag natuurlijk altijd.”

Support Casper

De campagne Support Casper is onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Beiden bestaan sinds 2015. De grondleggers zijn allemaal vrienden of familie van mensen die zijn overleden aan alvleesklierkanker. Er is schrikbarend weinig aandacht voor alvleesklierkanker. Vermoedelijk omdat de meeste mensen er zó snel aan overlijden dat er geen tijd en ruimte is om acties op te zetten of aandacht te vragen.

Het gezicht van de campagne is Prof. dr. Casper van Eijck die al 30 jaar als specialist is verbonden aan het Erasmus MC. Prof. dr. Casper van Eijck is niet alleen een gerenommeerd chirurg en onderzoeker op het gebied van alvleesklierkanker. Hij is ook enorm betrokken bij zijn patiënten die uit binnen en buitenland komen. Daarnaast is Prof. dr. Casper van Eijck verbonden aan voetbalclub Feyenoord als clubarts.