OldSkoel krijgt nieuwe toekomst

Algemeen
Bijeenkomst OldSkoel (pre-corona) bij start inloophuis
Bijeenkomst OldSkoel (pre-corona) bij start inloophuis ((Foto: Iris Kemp))

Irina Hoffer

BURGERBRUG – De Stichting OldSkoel is eigenaar geworden van het voormalig schoolgebouw en de grond van de St Josephschool. De gemeente Schagen verkocht het afgeschreven pand voor het symbolische bedrag van 1 euro. Nu de stichting het eigenaarschap heeft van het gebouw, kan het fondsen aanschrijven om een broodnodige en grondige renovatie te financieren.

Veelomvattende renovatie maakt gebouw klaar voor dorpshuisfunctie

De stichting had het pand al in 2017 in bruikleen gekregen van de gemeente en hield er sindsdien met succes sociaal-culturele activiteiten. Maar het is niet voor niets afgeschreven. Victor Posch, secretaris van de Stichting OldSkoel, weet wat er allemaal moet gebeuren.

Rolstoelvriendelijk

“Het is een hele lijst. Het dak lekt, we hebben nieuwe kozijnen nodig, met dubbel glas. We willen de toiletten verplaatsen en deze, net als de rest van het gebouw, rolstoelvriendelijk maken.” Door diverse fondsen aan te schrijven wil de stichting dit allemaal zelf laten bekostigen, maar dat heeft nog wel wat voeten in de aarde.

“Vandaar dat wij het eigenaarschap nodig hadden”, legt Victor uit. “Een aantal fondsen heeft positief gereageerd op onze aanvragen en initiatieven, maar er zijn wel voorwaarden waaraan wij voor toekenning van de fondsen aan moeten voldoen.” Door de koop van het pand ligt de weg open om alle gewenste aanpassingen te laten realiseren. Nu is het zaak om een offerte te ontvangen van de aannemer, sponsoren te zoeken en de bevolking te vragen mee te doen. Bij voldoende fondsen wordt met de verbouwing gestart. De Stichting OldSkoel hoopt begin 2021 met de renovatiewerkzaamheden van start te gaan.

Door de verbouwing krijgt de OldSkoel een dorpshuisfunctie, waar jaarlijks een toenemend aantal bezoekers gebruikt van maakt. Voor het zover is, zijn nog vele vrijwilligers welkom om te helpen bij onder andere klussen aan en schilderen van het gebouw.

Activiteiten gaan door

“Tijdens de verbouwing gaan de activiteiten zoveel mogelijk door”, meldt Victor. “Waarschijnlijk moet de aula wel een tijdje dicht, maar daar vinden we vast een oplossing voor.” De stichting hoopt dat de reeds ontwikkelde activiteiten na corona weer gewoon door kunnen gaan. Zoals de huiskamerprojecten, zangochtenden, ontmoetingsgelegenheid voor senioren en alleenstaanden, een inloophuis, bijeenkomsten enzovoort. Deze evenementen en projecten van OldSkoel worden ontwikkeld en uitgevoerd door de gebruikers en diverse vrijwilligers uit het dorp en omgeving.

Medewerking gemeente

Voorzitter Peter van Vleuten: “Er is hier de afgelopen jaren zoveel moois ontstaan door de inzet en het enthousiasme van de gebruikers en vrijwilligers, dat we dit met z’n allen heel graag een toekomst wilden bieden. Dat kan nu gebeuren. Een groot compliment geldt hier zeker ook voor de gemeente Schagen. Wethouders Jelle Beemsterboer en Joke Kruit en de betrokken ambtenaren hebben alle medewerking verleend om onze plannen goed in de steigers te kunnen zetten. Een mooi voorbeeld van hoe burgers en lokale overheid samen dingen voor elkaar kunnen krijgen.”

Ondertekening koopcontract. V.l.n.r.: Notaris Welkers, Victor Posch (bestuurslid), Annemarie Delis (bestuurslid) en Peter van Vleuten (bestuurslid).Foto: Jessica Heetebrij)