Schagen stimuleert muzieklessen in de klas

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Vlad Vasnetsov Pixabay )

SCHAGEN - Gemeente Schagen stimuleert muzieklessen in de scholen, omdat dit bijdraagt aan belangrijke onderdelen van de ontwikkeling. Het geluksgevoel dat tijdens deze lessen ontstaat, is daar één van. Afgelopen week is er een aftrap gedaan voor de start van een tweede jaar.

Les op scholen

Om deze ontwikkeling te stimuleren is er op 24 scholen, in 180 groepen, dus voor ruim 4200 leerlingen in de gemeente Schagen ingezet op wekelijkse muziekles. De kinderen worden op een speelse manier meegenomen in de wereld van muziek. Ze ontdekken wat ritme is, ontdekken hoe je een eigen compositie kunt maken en wie weet, ontdekken ze ook hun eigen muzikaal talent. Leerkrachten inspireren de kinderen door te spelen op verschillende instrumenten, zodat er veel muzieksoorten aan bod komen.

Voordelen van muziek

Dat de muziekles gewoon een leuk ontspannend tussendoortje is, is mooi meegenomen. Maar het heeft nog meer voordelen. Dat kinderen door muziekonderwijs hun luistervermogen, concentratie en taalontwikkeling verbeteren, is wetenschappelijk aangetoond. Daarbij leren de hersenhelften door muziek beter met elkaar te communiceren. Dit draagt weer bij aan het ontwikkelen sociale factoren zoals empathie voor elkaar hebben en een geluksgevoel krijgen.

Start tweede jaar

Het tweede jaar van het project ‘Muziek in de klas’ is gestart. “Het is heel belangrijk dat alle leerlingen een kans krijgen om kennis te maken met muziek”, zegt wethouder Joke Kruit. “Zou het niet prachtig zijn, als we over pakweg 15 jaar een leerling uit Schagen op het concertpodium zien staan, die in een interview vertelt dat het op de basisschool in gemeente Schagen de liefde voor de muziek is aangewakkerd. Daar gaan we voor!”