24 hours: One mile in one hour met Fonda Dekker

Algemeen
Fonda Dekker traint om 24 uur achter elkaar fit te blijven.
Fonda Dekker traint om 24 uur achter elkaar fit te blijven. ((Foto: Marjolein Bijpost))

SCHAGEN - Fonda Dekker uit Schagen loopt zondag 1 november 24 uur lang ‘a mile an hour’. Ze doet dat voor Kika en het Ronald mcDonald huis. Reden voor deze lange actie is het feit dat zij samen met haar man Vincent, Anna haar loopmaatje met haar man Matthijs en een collega de Marathon van New York zou lopen. Omdat deze niet doorgaat wegens corona, bedacht ze een ander plan.

“Anders waren we nu in New York,” vertelt Fonda. “Maar wat ik nu ga doen is ook ontzettend leuk “ Het idee is om 24 uur lang ieder uur één mile (1.75 kilometer) te lopen. Aan het einde van de dag zit er dus een marathon op. In de tussentijd moet je zoveel mogelijk dingen doen, dus je maakt een to do list. “Vorig jaar zag ik een filmpje van Beau Miles, hij deed deze uitdaging en het is mij altijd bijgebleven. Dus toen de marathon van New York niet doorging moest ik gelijk hieraan denken.”

En zo geschiedde. Zondag 1 november start Fonda om 00.00 uur bij het hek van atletiek vereniging T.A.S. En om 23.00 loopt ze het laatste rondje. “Vincent loopt verschillende rondjes mee maar helaas is Anna geblesseerd. Zij gaat mij een aantal rondjes op de fiets vergezellen.” Maar wat doet ze in de tussentijd? “Op mijn to do list staat onder andere het maken van de fotoboeken van de kinderen, het verven van de woonkamer muur, schilderen van de badkamer deur, het afmaken van wat haakwerkjes en het bakken van een taart en noem maar op,” lacht Fonda.

Omdat alleen lopen niet zo leuk is, heeft ze via Facebook een oproep geplaatst of er mensen willen meelopen. “ Op dit moment zit ik bijna vol! Ieder uur loopt er iemand mee. Het grappige was dat de nachtelijke uurtjes als eerst vol waren. Op dit moment lopen er ruim 33 personen mee. Natuurlijk doen we dit helemaal corona proof. Ieder uur lopen er gemiddeld 1 a 2 personen mee en nemen we natuurlijk voldoende afstand.”

Inmiddels heeft ze al 700,- euro sponsorgeld binnengehaald. Maar mensen kunnen nog steeds sponsoren. “Via mijn facebook.fondadekker, kan iedereen een bedrag doneren.” Op de vraag waarom ze voor deze goede doelen heeft gekozen is ze resoluut. “Vorig jaar heeft mijn vader kanker gehad, gelukkig is hij op dit moment schoon. Eerder dit jaar zou ik met #teamtoos meelopen met de homerun van het Ronald Mcdonaldhuis VUMC. Dit zou een estafetteloop zijn met 10 mensen om in 24 uur 240 km te lopen. Helaas is deze loop niet door gegaan. Vandaar dat ik ze ook op deze manier wil steunen. De zorg gaat immers ook 24 uur door.”