Droomreis met dolfijntherapie voor Maud uit ‘t Veld

Algemeen
Dolfijntherapie heeft een meerwaarde voor Maud.
Dolfijntherapie heeft een meerwaarde voor Maud. (Foto: aangeleverd)

‘t VELD - Zwemmen met dolfijnen. Het klinkt als vakantie, maar dat was het niet helemaal. Voor de familie Baas was de tijd in Curaçao een reis waar dolfijntherapie voor dochter Maud centraal stond. De bijna negenjarige Maud Baas lijdt aan metabole ziekte NKH, een stofwisselingsziekte waarbij eiwitten zich ophopen in haar hersenen zodat er functies uitvallen. Dolfijntherapie is een therapie waar kinderen zoals Maud baat bij hebben. Voor de familie Baas betekende dit maar één ding: We gaan naar Curacao.

“We hebben gespaard, maar middels crowdfunding konden we echt als gezin, Ester mijn vrouw en onze zoon Twan, er een paar weken tussenuit,’’ vertelt vader Sven. Het gezin is ruim een week terug in Nederland en ziet nog steeds de goede resultaten van de reis.

Altijd aanwezig

De stofwisselingsziekte die Maud heeft is zeldzaam. Er is ook nog weinig van bekend in de medische wereld, maar er worden stapjes gemaakt. Het medicijn dat een paar jaar geleden is ontwikkeld slaat bij Maud aan, wat inhoudt dat ze naar speciaal onderwijs kan en veel buiten speelt. “Ze kan niet echt communiceren, maar uit zich door altijd ‘aanwezig’ te zijn, zegt Sven. Andere symptomen van haar ziekte zijn autistisch gedrag, groeiachterstand en epileptische aanvallen. Hoe Maud zelf haar leven ervaart is voor Sven moeilijk te zeggen. “ We willen dolgraag in haar hoofd een kijkje nemen hoe zij alles beleeft, maar het is nu slechts gissen.”

Gieren en brullen

Dolfijntherapie op Curaçao was een droom voor het gezin. Het is een therapie om op allerlei manieren, die thuis onmogelijk lijken, vooruitgang te boeken. Elke dag zwom ze met een begeleider en een dolfijn in het bassin. Ze deden samen oefeningen en lachten veel. Ook de droogtherapie, op de grond naast het bassin, was aanstekelijk. “Vaak hoorden we haar van heinde ver al gieren en brullen,’’ zegt Sven. Ze kreeg allerlei oefeningen die te maken hebben met het voelen van je lichaam, de prikkels van hard en zacht en hoe je daarmee omgaat. “Ik mocht een paar keer meedoen en het is heel fijn om te zien hoe ze op alles reageert.”

“We hebben een rugtas vol tools en tips mee gekregen om haar rustiger te krijgen. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat deze therapie voor ons heeft betekend. Maar het was veel”, blikt Sven tevreden terug.

“Deze reis is een uit duizenden en zullen we niet snel vergeten. We zien dat Maud rustiger is geworden, dat is al heel fijn. Het is niet zo dat we een heel andere Maud hebben door deze reis, maar we gaan alles wat we daar geleerd hebben hier voortzetten voor positieve resultaten.”

En weer door

Voorlopig gaat het ‘normale leven’ weer verder. “Ik werk bij de reactor in Petten in ploegendienst en mijn vrouw is werkzaam in de horeca, wat helaas nu stil ligt. Maar we kunnen elkaar goed aflossen. We hoeven niet meer oppas te regelen dan een normale familie, we hebben het goed met elkaar.”

“Met hulp van familie en vrienden hebben we als gezin een balans gevonden om zo goed mogelijk ons leven te leven. Twan is 13, zit op het VWO en doet het hartstikke goed. Daarnaast is hij empathisch ingesteld wat ontzettend fijn is. Hij begrijpt de bijzondere positie van zijn zusje binnen het gezin en gaat daar heel goed mee om. Daar zijn we ontzettend trots op.”

Grote dankbaarheid

Maar eigenlijk willen we via deze weg iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd om dit avontuur voor ons mogelijk te maken. In het bijzonder willen we onze vrienden van de organisaties Metakittrun en de Top 2000 muziekquiz bedanken. Velen uren voorbereidingen, tijd en energie die belangeloos werd gestoken om ons naar Curaçao te laten gaan. Ook de vele donateurs die een financiële bijdrage hebben gedaan, willen we hartelijk bedanken. Grote en kleine bedragen maakten het verschil en daarmee een prachtig eindbedrag van ruim €15.000!

Er is ook tijd voor de familie om samen te zijn.
Afbeelding