Maatregelen om wateroverlast in Callantsoog te beperken

Algemeen
Een van de maatregelen om wateroverlast te beperken.
Een van de maatregelen om wateroverlast te beperken. ((Foto: gemeente Schagen ))

SCHAGEN - Gemeente Schagen neemt een aantal maatregelen om wateroverlast in Callantsoog in de toekomst te beperken. Inmiddels is het voetpad aan de Jewelweg in Callantsoog verlaagd. Hierdoor kan het overtollig water bovengronds naar de sloot worden afgevoerd en komt dit water niet meer in de huizen terecht.

In de komende weken worden er open riooldeksels in het regenwaterriool geplaatst, waardoor het regenwater direct én sneller van de weg in het riool kan lopen. Ook komen er terugslagkleppen, zodat het slootwater niet meer in het riool kan lopen door de hoge waterstand. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt er vervolgens voor dat het water in de sloot goed wordt afgevoerd.

Wethouder Hans Heddes: “In de toekomst krijgen we steeds meer te maken met wateroverlast door hevige buien. Het is van belang om daar nu maatregelen voor te treffen, zodat onze inwoners veilig kunnen blijven wonen. Naast alle maatregelen die we genomen hebben in Callantsoog, letten we ook op manieren om het water sneller weg te laten stromen. En naar plekken waar je tijdelijk water op kan bergen. Zelf kun je ook wat doen om wateroverlast te voorkomen. Neem een regenton of zorg voor meer groen in je tuin en minder tegels. Zo loopt je tuin niet onder water.”

Hevige regen

Vorig jaar stonden de straten van Callantsoog blank, omdat daar 50 millimeter regen in zeer korte tijd viel. Tijdens een gewone regenbui valt gemiddeld 1 tot 3 mm. De riolen konden dit niet aan, en het water stroomde op een aantal plekken de huizen in.