Bibliotheken, musea en bioscopen zijn weer open

Algemeen
Vestigingscoördinator Karin Tacx (met gele blouse) is blij dat ze weer bezoekers mag ontvangen in de bibliotheek Schagen.
Vestigingscoördinator Karin Tacx (met gele blouse) is blij dat ze weer bezoekers mag ontvangen in de bibliotheek Schagen. (Foto: Persbureau Theo Annes )

SCHAGEN - Voor veel bedrijven en instellingen is het vandaag een mooie dag. Musea, bibliotheken en bioscopen mogen weer open. Voor de Kopgroep Bibliotheken in Noord-Holland Noord is het een heel mooi begin van het einde van deze week. Vestigingscoördinator van de Bibliotheek in Schagen Karin Tacx, is in haar nopjes.

De hele dag is het een komen en gaan. “Het is gezellig druk, een goede doorloop. Er mogen maximaal 15 mensen in deze bieb, en daar kunnen we ons prima aan houden,’’ vertelt Tacx. Een stormloop aan gasten had ze dan ook niet verwacht. “Maar iedereen die weer binnenkwam was ontzettend blij, en daar doe je het voor. Ook de bibliotheek in Tuitjenhorn is weer open voor bezoekers. Daar is de doorloop ook goed.”

Sociale contacten

In de periode dat de bibliotheken dicht waren, was voor de Kopgroep Bibliotheken een afhaaldienst opgezet. “Het ging heel snel, donderdag moesten we dicht en de maandag erop kon het alternatief al ingaan. Mede door de fantastische inzet van alle collega’s en vrijwilligers van Schagen en Tuitjenhorn. Zonder hen was het niet gelukt.’’ Mede door deze service, is er nu geen stormloop. “We hebben de bezoekers een goed alternatief gegeven. Al miste je natuurlijk wel de gezelligheid.” Want dat is naast de boek uitleen ook een belangrijk speerpunt van de Kopgroep Bibliotheken in Noord-Holland Noord. Invulling geven aan sociale contacten voor de bezoekers. “Normaal maak je een praatje, mensen vertellen iets over de gelezen boeken en hebben behoefte om gewoon even te praten. Dat zat er de afgelopen weken niet bij.”

Afhaaldienst goed alternatief

De afhaaldienst was zo opgesteld, dat mensen een telefoontje kregen van een van de medewerkers of vrijwilligers. “Er werd een bepaald tijdstip afgesproken om de boeken op te komen halen en dat was het. Er was geen persoonlijk contact, mensen kwamen ook niet binnen. Gelukkig staken wel veel mensen hun duim omhoog bij het verkrijgen van de boeken. Dan is er toch nog iets van interactie,’’ vertelt Tacx. ‘’We werkten met tijdssloten van een kwartier, met maximaal 3 bezoekers per keer. Dat werkte prima. Zo hadden we de hele dag aanloop en was het veilig voor iedereen.”

Maar gelukkig is het nu verleden tijd. “Mensen mogen weer naar binnen en hun boeken zelf pakken. Lekker snuffelen of gewoon in de cultuurhoek genieten van een krantje, tijdschrift met een kopje koffie. Er mogen wel minder mensen tegelijk in de cultuurhoek zitten, maar over het algemeen is dat geen probleem. Ook mogen bezoekers die willen studeren of gebruik willen maken van een computer langskomen. Wel even een plek reserveren.’’

Trots op de bezoekers

Wat Tacx reuze meevalt, is het feit dat iedereen zich keurig netjes aan alle maatregelen houdt. “ Ik ben trots op de bezoekers omdat iedereen zich aan de regels houdt. Mensen houden afstand, houden rekening met elkaar en hebben een mondkapje op. De bibliotheek is echt een veilige omgeving om te bezoeken, en daar ben ik blij mee.”

Maatregelen nog steeds van kracht

Om de veiligheid van de bibliotheken te garanderen gelden nog steeds de maatregelen van voor de sluiting. De bibliotheken in de gemeente Schagen zijn open op de normale openingstijden. Er wordt toegezien op naleving van deze richtlijnen. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.