Boa’s handhaven avondklok, geen inzet van extra personeel in Schagen

Algemeen
Boa's in actie.
Boa's in actie. (Foto: Screenshot)

SCHAGEN - De avondklok die vanaf morgenavond 21.00 uur ingaat, wordt gehandhaafd door boa’s. De gemeente Schagen heeft 7 boa’s in dienst. Hoe deze precies worden ingezet is nog niet duidelijk. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Schagen aan deze krant. “We hebben beperkte capaciteit, maar we gaan vooralsnog geen extra personeel inzetten’’ aldus de gemeente Schagen.

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer gisteravond mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Volgens het kabinet zorgt de avondklok ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.

Inzet van politie

De gemeente Schagen laat verder aan Rodi Schagen weten dat er ook handhaving vanuit de politie komt. Over de daadwerkelijke inzet, en hoe deze eruit gaat zien kan de gemeente niets zeggen. De woordvoerder van de eenheid Noord-Holland laat weten dat er zeker door de politie gehandhaafd wordt. “De politie zet extra personeel in, maar dat geldt voor de hele provincie en niet specifiek Schagen. Maar we zullen zeker zichtbaar zijn en indien nodig optreden tegen mensen die zonder geldige verklaring op straat zijn.’’

Dak- en thuislozen

Er gelden geen uitzonderingen voor dak- en thuislozen. Zij mogen ook na het ingaan van de avondklok niet meer buiten zijn. “De boa’s zullen deze mensen verwijzen naar de opvang. Vooralsnog worden er geen busjes ingezet om dak- en thuislozen te brengen,’’ meldt de gemeente Schagen.

Boete van 95,- euro

Iedereen die op straat is zonder geldige eigen verklaring en of werkgeversverklaring, krijgt een boete van 95,- euro. Premier Rutte zei eerder in een persconferentie dat hier streng op gecontroleerd wordt. Voor vervalsing van een verklaring, staat een hogere straf, aangezien dat een misdrijf is.

Handhaving en politie

Verklaringen

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen

Eigen verklaring avondklok

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Werkgeversverklaring avondklok

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning