Contactberoepen mogen weer beginnen: ‘De telefoon staat roodgloeiend’

Algemeen
Evita van Rijn van De Kapper gaat weer open.
Evita van Rijn van De Kapper gaat weer open. ((Foto: pr ))

SCHAGEN - De persconferentie van dinsdagavond was een spannende voor de ondernemers en werknemers in de contactberoepenbranche. Mogen ze weer open? En op welke manier dan? Nu het hoge woord eruit is, kunnen de voorbereidingen getroffen worden om weer te openen.

Schager Nieuwsblad sprak twee ondernemers in aanloop naar de boodschap van Rutte en De Jonge over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Naast hoop op goed nieuws, heerst er ook angst voor de toekomst. “Je weet niet voor hoelang dit doorgaat. Er blijft grote onzekerheid.’’

Corona kappers Schagen: langere openingstijden

BIj De Kapper, gevestigd in de Molenstraat 15 in Schagen, worden voorbereidingen getroffen voor de opening op 3 maart. Ik ben blij dat we weer open mogen. We zijn dicht sinds midden december. Dat was toen echt een klap in het gezicht. Die avond zijn we nog tot s avonds laat open geweest om mensen te knippen, we gaan nu ook kijken voor langere openingstijden,’’ vertelt Evita van Rijn (25), eigenaar van De Kapper.

Sinds zij de zaak in januari 2020 heeft overgenomen zijn er flink wat strubbelingen geweest. De twee lockdowns hakken er dan ook flink in. “We hebben alleen een fysieke winkel, maar we hebben ons nu ook gefocust op verkoop van producten online. Veel vaste klanten kochten producten om ons te laten zien dat ze ons steunen. Dat houd je overeind in deze zware tijden. Ik werk al tien jaar in deze branche, dus we hebben wat opgebouwd. Dat merk je tijdens de online verkoop. Maar het vergoedt niet de normale inkomsten. We gaan er de komende tijd flink tegenaan.”

Bestellingen en agenda

“We gaan met een aangepast werkrooster starten. Ik plan mensen in voor langere dagen en we werken in shifts. We nemen zeker de tijd voor de klanten. Niet alleen om de procedures goed te laten verlopen, maar ook om kapsels weer goed in model te brengen. Daarnaast is het ook weer fijn om mensen te zien en te spreken. Het zullen dus lange dagen worden maar dat maakt niet uit. Natuurlijk houden we ons aan de avondklok, we gaan kijken hoe we zo lang mogelijk open kunnen. Ik ben net als de rest van het personeel gemotiveerd om iedereen weer een mooie coupe aan te meten.’’ De agenda begint weer vol te lopen. Mensen plannen een dag en tijdstip om geholpen te worden. Na woensdag zal het storm lopen. Ook De bestellijsten liggen klaar om ingevuld te worden. “Pas bij groen licht, ga ik echt bestellen. Denk aan verf, shampoos en andere haarproducten. We willen weer een mooie voorraad opbouwen. Nee zullen we niet verkopen.’’

De kapper

Kappers Schagen: telefoon roodgloeiend

Bij Kim Rutte (36) eigenaar van Beautsalon De Hoofdzaak, gevestigd aan de Grotewallerweg in Schagen staat de telefoon ook roodgloeiend. “Klanten willen graag een afspraak maken, dan staat het maar vast. En gelijk hebben ze,” vertelt Kim. De komende dagen gaan we zorgen dat we weer bevoorraad zijn en alle producten in huis hebben. Het verlossende woord is eindelijke gevallen, dus nu gaan we ervoor.’’

Beautysalon De Hoofdzaak

Ook Kim is met De Hoofdzaak vanaf half december dichtgegaan. “We kwamen voor geen enkele regeling in aanmerking, dus we hebben onze eigen spaarcenten gebruikt om deze periode te overbruggen. Mede omdat we al 15 jaar gevestigd zijn in Schagen, hebben we een grote klanten kring en een goede reputatie opgebouwd. Daarnaast hebben we kunnen verkopen via de webshop. Denk aan producten en cadeaubonnen. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Op dit moment draait Kim alleen, maar ze hoopt snel weer met personeel te werken. “Ik verwacht extreme drukte. Voor de komende twee weken zijn we al volgeboekt. We gaan alle dagen open tot de avondklok. Kleuren, knippen permanenten, ik heb er zin in!

Ook de schoonheidssalon kan straks weer opgeschaald worden. Waar de zaak eerst alleen nog open was voor medische noodzaak, kunnen er vanaf 3 maart ook weer normale klanten geholpen worden. Ik ben blij dat de tweede lockdown voorbij is. Maar de onzekerheid blijft. Straks moeten we misschien toch weer dicht. Op deze manier ondernemen vraagt veel van je, maar we gaan door, dat ben je verplicht aan jezelf en je klanten.”

Kim Rutte van Kapsalon De Hoofdzaak is opgelucht dat de zaak weer open kan.