CDA zet strategische belang zaadveredelingsbedrijven op de agenda in Brussel

Algemeen
Jelle Beemsterboer bracht met CDA Europarlementariër Tom Berendsen een bezoek aan Hazera Seeds in Warmenhuizen.
Jelle Beemsterboer bracht met CDA Europarlementariër Tom Berendsen een bezoek aan Hazera Seeds in Warmenhuizen. (Foto: Wendy Duyvestijn – van Endschot)

WARMENHUIZEN - Op uitnodiging van CDA Tweede Kamerkandidaat Jelle Beemsterboer bracht CDA Europarlementariër Tom Berendsen vandaag een bezoek aan Hazera Seeds in Warmenhuizen. Beemsterboer en Berendsen spraken tijdens dit bezoek met het bestuur van SeedValley en een aantal van haar aangesloten bedrijven. SeedValley richt zich op de ontwikkeling van groenten, planten en zaadtechnologie.

Jelle Beemsterboer: “ De zaadveredelingssector is een heel belangrijke werkgever in onze regio en is een sector waar wij trots op zijn. De zaadveredelingsbedrijven zijn grote spelers in Europa. De bedrijven in SeedValley leveren 50% van alle zaden die gebruikt worden in de hele EU en een kwart van alle groentezaden die in de wereld gebruikt worden komen uit onze regio. Zaadveredelingsbedrijven zorgen dat deze groenten steeds gezonder en lekkerder zijn en dat de teelt steeds duurzamer is. “

“Ik ben blij dat Jelle mij vandaag meegenomen heeft om het strategische belang van deze sector in de regio Noord-Holland Noord te laten zien. De regio heeft goud in handen met deze sector. De VS en China investeren inmiddels ook volop in biotechnologie. Brussel moet actie ondernemen om ervoor te zorgen dat Europa niet afhankelijk wordt van andere delen van de wereld, maar dat die andere werelddelen juist afhankelijk blijven van ons. Daarom ga ik hierover vragen stellen aan de Europese Commissie. Op deze manier kunnen wij op twee verschillende niveaus, Jelle in Den Haag en ik in Brussel, aandacht vragen voor deze belangwekkende sector voor Noord-Holland en ons land”, aldus Tom Berendsen.