Loonbedrijf Hoogland levert goede kwaliteit

Agrarisch
Loonbedrijf Hoogland levert goede kwaliteit.
Loonbedrijf Hoogland levert goede kwaliteit. (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - Loonbedrijf Hoogland uit Burgerbrug (NH) rooit dit voorjaar waspeen van het ras Corea. De wortelen hebben geen last van de omstandigheden de winter door ; ze zijn afgedekt met stro, plastic en daarop weer een laag stro. Zo kan het loonbedrijf de hele winter door tot in april goede kwaliteit peen leveren.

Hoogland voert deze teelt in loonwerk uit voor Telersvereniging De Schakel in Helmond (NB). Hoogland voert al het werk op de 7,3 hectare uit, van frezen en ploegen tot en met de oogst. Na de oogst zorgt De Schakel voor het wassen en verpakken voor de detailhandel. Het perceel, gelegen op de noordelijke zandgronden, is erg stuifgevoelig, daarom wordt er in het voorjaar ook een antistuifdek aangebracht. De wortelen worden gerooid met bollenrooimachines die met kleine aanpassingen geschikt zijn gemaakt voor de oogst van wortelen.

De wortelen zijn afgedekt met 21 ton stro per hectare, een laag plastic en daar overheen nog eens 24 ton stro per hectare. Bij de oogst wordt eerst het plastic er tussenuit getrokken met een speciaal daarvoor ontwikkelde haspel. „Het stro belandt dan op het al gerooide land waarna dit met een opraapwagen wordt opgeruimd. Het stro dat onder het plastic zit, rapen we op met een stro-afhaler die dit met een elevator op het gerooide perceel laat vallen. Dan worden de wortelen geklapt en uiteindelijk komt de trekker met rooimachine en rolbezem in de fronthef”, vertelt Jur Wetsteen van Loonbedrijf Hoogland. De wortelen worden gerooid met bollenrooimachines die met kleine aanpassingen geschikt zijn gemaakt voor de oogst van wortelen.

Het rooien gaat op afroep, afhankelijk van vraag en aanbod. „Deze week is onze zevende week en mogen wij gemiddeld 5 vrachten á 20 kisten rooien.” De opbrengst is goed, zegt Wetsteen. „Vooralsnog zitten wij op 160 ton per hectare.”