PASEN

Over de Matthäus-Passion traditie

Algemeen
De passie vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus.
De passie vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus. (Foto:pr)

Pasen en de Matthäus-Passion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds jaar en dag wordt dit muziekstuk rond Pasen opgevoerd op verschillende plekken door heel het land. Het schijnt zelfs dat de Passion nergens anders zoveel wordt opgevoerd als in Nederland. Maar wat ís de Matthäus-Passion precies? En hoe werd het een paastraditie?

De passie vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus

Johann Sebastian Bach is het brein achter vele briljante muziekstukken. Niet verbazend dat de Matthäus-Passion ook van Bach is! Het is een van zijn bekendste en langste composities (zo’n 2.5 uur!).

Hij creëerde het rond 1725 en in de loop der tijd is de compositie een paar keer aangepast. Het muziekstuk is een ‘oratorium’, dat betekent dat het een vocaal werk is waarbij een (meestal geestelijk) verhaal verteld wordt. Als dit verhaal over het lijden van Jezus Christus gaat, is het een ‘passie’.

De Matthäus-Passion is een van Bach zijn bekendste composities

De passie vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus. Zijn verraad, berechting, kruisiging, dood en graflegging. Dit is gebaseerd op het verhaal van Evangelist Matteüs, een van de twaalf apostelen van Jezus. Picander schreef de tekst voor het muziekstuk. Waarschijnlijk in nauwe samenwerking met Bach. www.theater.nl